Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

“Start the day with a smile and finish it with champagne”

Zomerbox mei-juni-juli

Dirk Kessler Rotling

Yves Ruffin Premier Cru

Il Giullari Della Corte

Breton fils Tradition

Bruis & Ketel Gembruicius

Melsheimer Riesling Sekt

Dirk Kessler Rotling Sekt

Bij mooi weer hoort een mooie rosé, daarom lichten de deze maand de Rotling uit! Deze lichtzoete sekt van Dirk Kessler drinkt fijn door, maar heeft ook een mooi, gelaagd karakter.

De basis is een assemblage van Dornfelder en Rivaner (familie van de Muller Thurgau). De Dornfelder is een rode druif die een dieprode kleur geeft en veel fruit. Waar de meeste wijndruiven een stuk kleiner zijn dan druiven zoals je die van de fruitschaal kent, kan de Dornfelder ook gegeten worden. De druif is typisch Duits en niet erg bekend. Datzelfde geldt voor de Rivaner, die ook in een wat noordelijker klimaat past: deze zien we steeds vaker in de Nederlandse wijnbouw terug.

De assemblage zorgt voor een fruitige wijn met vooral veel rood fruit. Bij het inschenken valt naast de lichte roze kleur dan ook op de de wilde bessen en zoete framboos uit het glas stuiven. De sekt bevat 24 gram restsuiker, wat wij in Nederland als halfzoet zien. Bij het proeven lijkt die echter wat droog op de tong, voor het fruitige karakter naar voren komt.

Dirk adviseert de bubbel te serveren op 8-10 graden, d.w.z. 10-15 minuten voor het schenken uit de koelkast.

 

Over Sektmanufaktur Dirk Kessler

In het hart van de Moezel, vlakbij het bekende Bernkastel-Kues, ligt het dorp Wintrich. Hier maakt Dirk Kessler een breed scala aan mousserende wijnen vanuit eigen naam én voor vele wijnboeren uit de regio.

Dirk is in 1986 van zijn hobby zijn werk gemaakt en is mousserende wijn gaan maken. Hij heeft zich daarbij volledig gespecialiseerd in het “kelderproces”: de druiven koopt hij namelijk in. Hoewel het label de term “sektmanufaktur” toont, een “sektfabriek”, klinkt dat groter dan het is: in het voormalige pand van Winzerverein Wintricht (voormalige vereniging waarin de wijnboeren samen aan wijn en bubbels werkten) zetelt nu zijn kleinschalige onderneming met veel handwerk.

De productie van Dirk Kessler bestaat uit twee delen: zijn eigen sekt en die voor kleine wijnboeren. Hij werkt met een netwerk van wijnboeren, waarmee hij gezamenlijk de beste druiven selecteert om sekt van te maken. Zij leveren de basiswijnen bij hem aan, waarna hij deze omzet tot mousserende wijn. Deels in opdracht van de makers; dit is dan de Winzersekt; deels koopt hij wijn van geselecteerde druiven in voor zijn eigen lijn. Hierbij werkt hij onder de regelgeving van de moezel, één van de aangewezen kwaliteitsgebieden voor wijn in Duitsland. Dit laatste is relevant, omdat er ook veel bulksekt uit Duitsland komt tegen zeer lage prijzen. Wellicht ben je bekend met de bekende “Roodkapje”. Deze sekt wordt ook gemaakt van ingekochte druiven, maar die mogen uit de hele wereld komen. Verder zitten de makers meestal niet in de kwaliteitsgebieden en worden de bubbels veroorzaakt door kunstmatige toevoeging of heel soms methode charmat.

Dirk is echter een groot fan van champagne en heeft zich de methode traditionelle dan ook eigen gemaakt. Al zijn wijnen gaan grotendeels op de hand het proces door, die alleen afwijkt op de gebruikte druiven en rijping. Het gaat zelf zo ver dat hij nog vol trots werkt met in de champagne gekocht gereedschap om de kroonkurken te verwijderen bij het degorgement.

Overigens wil hij ook flink experimenteren met verschillende assemblages en druiven: zo heeft hij tijdelijk een prijswinnende assemblage van Riesling en Chardonnay (brut nature) gevoerd en proefden we recent een Sauvignon Blanc, een rode Pinot Meunier en een zeer goede Weissburgunder. Daarnaast hebben we zelf ook een houtgerijpte Rode Dornfelder in het assortiment en de typische, lichtzoete sekt “Trocken”. 

Recept: Frambozenmousse

De Rotling is een echte aperitiefwijn. Met zijn zoete karakter kan die echter ook bij het dessert.

Ingrediënten (4p)

  • 200 gr frambozen
  • 250 ml slagroom
  • 2 blaadjes gelatine
  • 75 gr. suiker
  • 1 el. citroensap
  • 2 el. water

Verwarm de frambozen op een laag vuur in een kleine pan en voeg het water, de citroensap, en de suiker toe. Laat dit zachtjes doorgaren tot de frambozen na ongeveer 10 min. uit elkaar vallen. Week dan de gelatineblaadjes in koud water en voeg deze toe. Roer goed door, hevel het over naar een kom en laat deze 2 uur afkoelen in de koelkast.

Klop dan de slagroom goed stijf en roer het frambozenmengsel erdoorheen.

Serveer het dessert in glazen, waarbij je laagjes van framboos en de mousse maakt. Voeg eventueel bessen toe als garnering.

Breton fils Tradition

De tradition is de “basis” champagne die elk huis heeft. Veel makers laten deze echter wel een expressie zijn van hun maison, zo ook Breton Fils. Zo heeft Reynald Breton ervoor gekozen zijn assemblage, bestaande uit gelijke delen Chardonnay, Pinot Noir en Meunier, malolactische gisting te geven én bovengemiddeld lang te laten rijpen. De druiven zijn hierbij overigens afkomstig van percelen door de hele streek: niet alleen rondom Congy, maar ook van grand cru wijngaarden.

Eerst terug naar de malo: bij deze manier van vergisten worden appelzuren in melkzuur en koolstofdioxide omgezet: een bewerkelijk proces wat de wijn extra karakter meegeeft. Dit proef je zeker terug in deze tradition: hoewel fruitig, kent die een mooie set aan aroma’s en blijft de afdronk lang hangen.

Champagne moet volgens de regels van de “AOC Champagne” tenminste 15 maanden rijpen, Breton Fils heeft er voor gekozen hun basischampagne 3 jaar te laten rijpen: dit is dan weer het minimum voor een réserve. Ze zijn overigens niet de enige wijnmaker die de bubbels langere rijping meegeven dan vereist: de rijping zorgt immers voor een ontwikkeling en verfijning van de smaken en zorgt daarmee voor een hogere kwaliteit champagne.

De combinatie van de malolactische gisting, rijping en gebruik van druiven van alle wijngaarden zorgt dat deze champagne met recht een overall beeld geeft van wat de makers in huis hebben.

Bij het proeven valt ten eerste de kleur op: licht met een gouden gloed. Het is ons gebleken dat de wat oudere flessen ook een diepere, gouden kleur laten zien. De aroma’s zij daarna heel divers: tonen van fris fruit, bloemen, maar ook gekonfijt fruit en noten van pruimen. Een tradition mag je overigens lekker koud serveren (8-10 graden), de laatste aroma’s komen wat duidelijker boven als je hem iets laat opwarmen of even walst in je glas.

Qua smaak zal ten eerste groene appel bovenkomen. Deze is duidelijk aanwezig, in combinatie met een volle, bruisende smaak. Wanneer je de tijd neemt om de champagne goed te proeven, ga je de effecten van de Malo en rijping ontdekken: na de groene appel proef je onder meer mirabellen, vruchtenmoes en weer bloemen. Allemaal subtiele smaken die bij elkaar gehouden worden door de fijne zuren. De afdronk blijft vervolgens lang hangen.

Over Breton fils

Nadat de champagnestreek in WOI het middelpunt was van de strijd tussen de Duitsers en Fransen, bleek WOII met name impact te hebben op de voorraden in de kelders: die werden door de bezetter maar wat graag opgeëist. Het weerhield Ange Breton in 1945 echter niet om een maison te starten in het slapende dorp Congy. Inmiddels bestaat Breton Fils ruim 75 jaar en zijn meerdere generaties in de voetsporen van Ange getreden. Breton is in die tijd gegroeid naar een speler van formaat, met export richting de hele wereld.

Een bezoek aan het huis begint dan ook in een proeflokaal waar de tijd heeft stilgestaan sinds de jaren 70: donker hout, multomappen, veel snuisterijen en natuurlijk een collectie champagneflessen. Die laatste geven weer hoe een klein familiebedrijf zich internationaal kan positioneren: naast de eigen champagnes maken ze namelijk specifieke lijnen voor Aziatische landen (bijv. Ingelegd met diamanten), hotelketens en is er zelfs een Nederlands merk (Bruut) dat feitelijk dezelfde champagne bevat als jij nu in huis hebt.

Reynald is een wat knorrige maker, die, als je wat doorvraagt, vol passie opent over zijn wijnen en keuzes hoe deze te maken. Zo hebben we een leuk gesprek gehad over de ontwikkeling van champagne in verschillende flessen: of dit nu met de inhoud van de fles te maken heeft, danwel met de oppervlakte van de wijn die, bij een grotere diameter van de flessenhals, met zuurstof in aanraking komt en daarmee een oxidatief proces doormaakt.

Naast Reynald werkt de rest van de familie ook in het huis, en hebben ze zelfs personeel in dienst om bezoekers te ontvangen. Dit is iets wat je zelden ziet bij kleine wijnboeren. Zijn kleinzoon rent ook vrolijk rond, waarbij ik verwacht dat dat kleine mannetje over een aantal jaar zelf zijn assemblage gaat ontdekken.

Via een klein trapje bereik je een geweldige wijnkelder, waarin vele jaargangen rustig liggen te wachten tot ze bovengrond mogen, om daar gelabeld en verzonden te worden naar de liefhebbers wereldwijd. Waar Breton Fils niet mee te koop loopt is de diversiteit aan wijngaarden die ze bezitten. Niet alleen rondom Congy, maar tot aan de Côte de blancs (grand cru) bezitten ze wijngaarden. De druiven worden echter wel geblend, dus ik heb dit nog niet op hun etiketten terug kunnen zien. Het verklaart echter wel waarom ze zo’n constante kwaliteit kunnen leveren en zo’n brede lijn neerzetten. Regelmatig proef ik hier weer iets nieuws, variërend van exclusieve, eenmalige champagnes, tot millesimes en diverse varianten van hun blanc-de-blancs: hiervan hebben ze er namelijk 2: de reguliere, met 3 jaar rijping, en de Grandé Reserve, 5 jaar gerijpt. Die laatste tref je wellicht in een latere box…

Recept: Appel met chocolade

Deze champagne is een echte aperitiefwijn, maar kan ook goed als dessert. Daarom twee recepten. De eerste is een eenvoudig hapje, maar erg leuk qua smaakcombinatie:

Ingrediënten (6-8p)

  • 1 grote groene appel

  • Halve reep Pure chocolade

Rasp eerst de chocolade erg fijn. Schil de appel en snij in blokjes van 5mm. Meng vervolgens de appel met de chocolade: de juiste verhouding is naar smaak: wijn vinden hem zelf goed als de appel goed bedekt is in de chocolade. Serveer op amuselepels of in kleine glaasjes met een lepeltje. De zuren van de groene appel zijn mooi in lijn met de champagne, de chocolade balanceert juist en haalt de andere maken naar boven.

Recept: Vlugge Charlotte

Ingrediënten (4 personen)

  • Lange vingers

  • 400 gram chocolademousse

  • Reep witte chocolade

  • Amandelschaafsel

  • Evt. Slagroom

Leg de lange vingers (evt kort gedoopt in een mengsel van melk en bruine rum, voor de combi niet perse aan te raden), op de bodem van een kleine bakvorm en plaats ze rechtop tegen de zijkanten van de vorm. Voeg vervolgens de chocolademousse toe. Dek af met folie en laat ongeveer 4 uur opstijven in de koelkast. Rasp voor het serveren de witte chocolade grof. Maak voorzichtig de bakvorm los en hou het geheel evt. Bij elkaar met een sierlint. Strooi vervolgens de witte chocolade en amandelschaafsel uit over de bovenkant. Eventueel kun je slagroom je wat toefjes slagroom toevoegen: let op dat deze niet te zoet is, dat maakt de champagne erg zuur.

Yves Ruffin Brut Premier Cru

De Brut Premier Cru van het Yves Ruffin wordt door de maker neergezet als “krachtig en elegant”. Dat is niet voor niets: een 50/50 assemblage van Pinot Noir en Chardonnay geeft ook precies die expressie af. Chardonnay staat immers bekend om zijn elegantie en lichtvoetigheid, terwijl de Pinot Noir kracht en finesse meegeeft. 

De druiven staan aangeplant op 3 hectare wijngaard rondom het dorpje Avenay Val d’Or, één van de 44 gemeentes die het Premier Cru label mogen dragen vanwege de kwaliteit van het terroir en de gunstige ligging van de wijngaarden. De teelt van de druiven is daarbij volledig biologisch: zo wordt de grond bemest met compost en laat men gras groeien van end juli tot april. Daarnaast is er veel aandacht voor de verzorging van de wijnstokken d.m.v. het trainen, ontknopen en snoeien van de takken. Dit gebeurt om de ventilatie van bladeren en druiven te bevorderen en te voorkomen dat ongedierte de druiven aantast. De druiven worden meestal medio september handmatig geoogst, waarna het wijnmaken zelf kan beginnen.

De basiswijnen worden gerijpt op eikenhout en daarna met de Soleramethode gemengd met 40% reservewijnen uit eerdere jaargangen. Na een rijping van enkele jaren wordt een zeer lage dosage (6 gram per liter) toegevoegd, waarmee de champagne aan de droge kant van het brut-segment wordt gepresenteerd.

Dit resulteert in een pure weergave van het terroir, de druiven en de technieken. In de neus dan ook wit fruit en hazelnoot, met in de mond rijpe appel, mango en citrus maar ook patisserie, een beetje boter en lichte mineraliteit.  

De drinktemperatuur mag rond de 8 graden liggen, maar speel vooral eens met de smaak als je hem in je glas wat opwarmt naar 10 graden (door je handen om het glas te houden)

Over Yves Ruffin

Champagne Yves Ruffin is een klein huis ten noordoosten van Epernay in de Marnevallei. Het huis telt slechts 3 hectare aan wijngaard, maar wel rondom de als Premier Cru geclassificeerde gemeente Avenay Val d’Or. Ze werken alleen met Pinot Noir en Chardonnay, welke in een 60/40 verhouding staan aangeplant. De keuze voor een hoger aandeel Pinot Noir is te verklaren door de ligging van de gaarden op de Côte des Noirs, een heuvelrug die bekend staat om de gunstige ligging voor deze druifsoort.

Yves begon in 1971 tegen de stroom in met biologische wijnteelt, waarna zoon Thierry met vrouw Sylvie deze lijn heeft doorgezet. Het huis is dan ook één van de langst gecertificeerde biologische wijnmakers. Dat laatste is weliswaar met een korreltje zout te nemen: wijn kan pas sinds 2012 biologisch gecertificeerd worden en gezien de productiemethode is de toekenning van de biologische labels vanaf 2014 zo vroeg als het kan, maar toch slechts enkele jaren terug.

Na overname van het wijndomein bewees Thierry zich ook als een radicale maker, door als eerste te experimenteren met acacia wijnvaten, waarin onder meer de Extra Brut champagne van het huis nu nog rijpt. Daarnaast is heeft hij een nieuwe methode van biologische wijnteelt ontwikkeld. Helaas is Thierry te vroeg overleden, waarna Sylvie heeft besloten het fort te bewaken tot hun zoons zich geroepen voelen tot een carrière in de champagne. Sylvie is zelf geen wijndrinker, en maakt de champagne dan ook op exact dezelfde wijze als haar schoonvader en man dit eerder deden. Ze wordt hierin gesteund door vrienden en familie die het proeven en assemblage op zich nemen. Voor al te technische vragen moet ze dan ook vaak even in de boeken duiken, bijzonder voor een wijnmaker maar des te charmanter. Tijdens onze eerste kennismaking vertelde ze over haar zoons die een carrière in de grote stad wensen, maar inmiddels is de jongste zoon aan het nadenken om de familiegeschiedenis voort te zetten. We duimen dat dit gaat gebeuren, want een bijzonder huis verdient een bijzondere toekomst.

Let op: op 0:36 een kleine verspreking; de brut is op eiken gerijpt, niet op acacia. Dit is de afgelopen jaren veranderd.

Salade met gamba en mango

De Brut Premier Cru is mooie aperitiefwijn, maar gezien de complexiteit ook een bubbel die je bij diverse gerechten kan neerzetten. Hierbij passen vooral gamba’s of langoustine goed:

Ingrediënten (4p)

  • 12 gamba’s (gepeld)
  • 1 limoen
  • 1 rijpe mango
  • 1 el verse koriander
  • 75 g waterkers of veldsla
  • 2 tenen knoflook
  • 3 el olijf- of chili-olie (chili geeft wat meer pit, maar maak het niet te scherp dan proef je de champagne niet meer)
  • Peper & zout

Hak de koriander fijn, maar een paar blaadjes over. Maak de limoen goed schoon en rasp een theelepel aan schil. Pers de limoen vervolgens uit. Schil de mango en snij de helft ervan in flinterdunne plakken. Pureer de andere helft van de mango met het limoensap en de -rasp en 0,5 tl koriander tot een gladde dressing. 

Maak de borden op met de waterkers en mango: het is fijn om de harde steeltjes van de waterkers te verwijderen en leuk om de mango speels op de sla te leggen. Snij nu de knoflook in dunne plakjes en fruit ze even aan in een pan met de olie: bak vervolgens de gamba’s mee. Leg de gamba’s op de borden, en doe er een kleinbeetje van de dressing overheen en serveer de rest er naast. Maak het af met de overgebleven koriander en garneer met de korianderblaadjes.

De alternatieven

Hou je het liever iets eenvoudiger? Serveer dan een mooi bord oesters bij de champagne, of een selectie van milde kazen. Succes gegarandeerd!

Bruis & Ketel Gembruicius

Deze bubbel, die eigenlijk geen wijn mag heten, is afkomstig uit Utrecht en gemaakt van gember, citroen en een hint kruidnagel. Het proces is een afgeleide van hou andere mousserende wijnen gemaakt worden: t.o.v. champagne zit er onder meer een verschil in volgordelijkheid. Bruis & Ketel werkt met zorgvuldig geselecteerde producten, bij voorkeur biologisch. Deze gaan na een grondige reiniging door de slow juicer heen, om van alle ingrediënten de sappen te verkrijgen. Dit gebeurt met een suikerrietpers: de langzame persing zorgt voor behoud van de eiwitstructuur en daarmee smaken. Vervolgens wordt de verschillende sappen gemengd in grote vaten en worden extra suikers en gist toegevoegd: hier begint de eerste gisting. Na ongeveer een maand wordt de basis vruchtenwijn, nog zonder bubbels, op fles overgegoten. In deze flessen, afgesloten met een kroonkurk, vind vervolgens de tweede gisting plaats. Doordat het koolzuur, een restproduct van de vergisting, niet kan ontsnappen, ontstaan hier de bubbels in de vruchtenwijn. De flessen worden vervolgens in pupitres geplaatst en gedurende 27 dagen elke keer een kwartslag gedraaid en iets schuiner gezet: dit heet remuage en zorgt ervoor dat de gistcellen zich verzamelen in de hals van de fles. Na de remuage worden de flessen met de hals in een vriezer geplaatst, zodat het gist bevriest en bij ontkurken uit de fles zal schieten. De flessen worden daarna afgesloten met een kurk en gelabeld: klaar voor de dronk. Let overigens op dat in tegenstelling to champagne, bij deze laatste stap geen liqueur de expedition wordt toegevoegd: de suikers zijn hier al eerder toegevoegd wegens de gebruikte producten: deze hebben minder natuurlijke suikers dan druiven.

De bubbel oogt licht van kleur, soms kan er nog wat residu in de flessen zitten. De gember is vrij aanwezig in de neus en drukt de andere aroma’s wat weg. Bij een slok komen deze echter ook naar voren: citrus en wat kruidigheid. De gevorderde proever kan wellicht de gebruikte kruidnagels onderscheiden. De beste drinktemperatuur is lekker koud, zo’n 6 graden.

Over Bruis & Ketel

Bruis & Ketel zijn de jongste makers in ons netwerk. En de meest lokale. Lennart en Luis dronken graag een lekker glas bubbels, maar vonden het lastig een betaalbare versie te vonden die ook nog eens kwalitatief goed was. Het moge duidelijk zijn dat ze nog niet bekend waren met Meer Bubbels ;). Waar wij vanuit dezelfde gedachte besloten heerlijke bubbels van kleine makers te importeren, besloten zij het zelf te gaan maken. Maar dan niet van druiven, maar alles behalve dat. In hun Utrechtse “cave”, een kelder onder een SSH woning in Utrecht, werd geëxperimenteerd met diverse smaken, waaruit als eerste de “Gembruicius” ontstond. 

Het was direct een succes en met feedback van de proevers, waaronder Meer Bubbels, werden de aanwezig smaken iets subtieler neergezet in de tweede batch, waarvan de box 6 nu een fles kan proeven. Na de Gembruicius volgde de Roos, o.b.v. van onder andere rozenwater en rode peper en staan diverse andere smaken op de planning. Ze hanteren hierbij een mentaliteit van “respectvolle rebellie”: respectvol naar de wereld van het wijnmaken en de kennis en technieken die men daar hanteert, maar lef, innovatie en vernieuwing om een heel nieuw smaakpallet in te brengen. 

De heren zijn inmiddels full-time in de weer met “micro makerij” Bruis en Ketel en hebben de Utrechtse kelder verruilt voor een eigen locatie in Culemborg, om voldoende ruimte te hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarnaast ontstaat er een netwerk van plekken waar je hun bubbels kunt vinden, waaronder bij Meer Bubbels, zelf willen ze zich vooral gaan richten op de productie en ontwikkeling  vanuit hun van nieuwe smaken.  Al met al een leuk lokaal initiatief welke we graag met jullie delen en waarvan we zeker meer gaan proeven!

Recept: Couscous salade

De aanwezig tonen van gember maken deze bubbel lastig te combineren. Zelf zeggen de makers dan ook dat die perfect is te serveren als aperitief, maar wij denken dat het bij deze salade ook moet kunnen: 

Ingrediënten: (4p)

  • 300 gram couscous
  • 400 gram kipfilet
  • 2 aubergines
  • Ras el hanout kruiden
  • Five spices kruiden
  • (Olijf)olie
  • Handvol Gedroogde abrikoos
  • 2-3 Lente-uitjes

Meng de cous-cous met de ras-el-hanout kruiden en bereid volgens de verpakking. Laat afkoelen. Maak een marinade van de olie en five spices kruiden, snij de kip en deze hier even in marineren. Snij intussen de abrikoos en lente-ui. 

Snij de aubergines in plakken van 0,5-1 cm dik en smeer ze in met wat olie. Bestrooi met zout en grill deze in de grillpan of bij lekker weer, op de BBQ. Eventueel kun je deze ook in blokjes snijden en in de wok opbakken met wat zout. Bak intussen ook de kip gaar (dit kan eventueel ook op de barbecue, doe de kip dat op satéprikkers.

Wanneer de aubergine gaar is snij je deze in blokjes, meng alles in een grote schaal en serveer. 

Eventueel kun je naar smaak nog rozijnen en feta toevoegen: de laatste past echter niet persé bij de bubbel.

De alternatieven

Eerlijkheidshalve moet ik bekennen de combinatie zelf nog niet geprobeerd te hebben, maar het lijkt een logische: Sushi. Gember past goed bij smaken als soya en wordt bij sushi gebruikt om smaken te neutraliseren en zo de verschillen tussen de vissoorten te kunnen proeven. Het proberen waard! Gezien de grote diversiteit aan sushi verwijzen we naar thuisbezorgd.nl 😉

Tevens zou je een bordje sashimi op kunnen maken: Koop een moot verse zalm en tonijn bij de visboer (in onze ervaring is de vis van de AH ook rauw te eten). Snij deze vlak voor het serveren met een scherp mes in dunne plakjes, een bakje soya ernaast en klaar! 

Prosecco I Giullari della Corte

Deze prosecco, vertaalt als ” de narren van de rechtbank” geeft niet alleen qua naam duiding aan de historie van Venetië, onder welke DOC deze wijn gemaakt is, maar ook door het gebruik van de glera druif. Met 85% is het een typische expressie van de druif die voorheen “prosecco” heette. De druiven zijn afkomstig uit diverse wijngaarden in de Veneto: o.a. Belluno, Treviso, Udine en Venetië.

De wijn is lichtvoetig, met appel en stro in de neus en een fruitige (groene appel, peer) smaak. Tegelijkertijd kent die een mooie harmonie en proef je duidelijk kwaliteitsverschil t.o.v. de bulk prosecco. Dat valt bij het openen overigens direct al op: de bubbel is immers met kurk en muselet afgesloten. De prosecco is gemaakt op de methode charmat (tankmethode) met 6 maanden rijping. Dit laatste zorgt voor een fijne mousse. 

De beste drinktemperatuur is 6-8 graden.

Over Corte Annunziata

Corte Annunziata is een cantina uit 1872. Ooit begonnen als handelaar die de houten wijnvaten met paard en wagen naar de gebruikers bracht, bestieren ze nu een assortiment wijnen van wijngaarden uit enkele van de mooiste regio’s van Italië. Zoals meerdere wijnmakers hebben ze zich gespecialiseerd in een breed assortiment wijnen uit het hele land; zo tref je wijnen uit Lombardije (DOP), Veneto (IGP), Piemonte (DOC) en meer. In het assortiment twee bubbels: een prosecco zonder classificatie, gemaakt van Italiaanse druiven, en de prosecco DOC (in deze box), vanuit het gebied met de beschermde oorsprongsbenaming DOC: de Veneto.

Recept: Antipasti

De I Giullari della Corte is een echte aperitiefwijn. Daarom is de beste aanbeveling die we kunnen doen een volle plank met antipasti om lekker van de knabbelen naast je glaasje prosecco.

Ingrediënten:

  • Diverse vleessoorten (salami, mortadella, ham)
  • Olijven (bij voorkeur lekkere grote)
  • Ciabatta
  • Tapenade, pesto
  • olijfolie en zout
  • Kazen (tallegio, parmezaan)
  • gebakken champignons (knoflook fruiten in olijfolie, champignongs kort bakken en afmaken met peterselie)
  • Gegrilde groenten (snij paprika, tomaat en courgette in dunne plakken, bestrooi met italiaanse kruiden, peper en zout en doe deze 30-45min op 160C in de oven).
  • Gevulde pepertjes (kant-en klaar van de versafdeling bij elke supermarkt)

Maak een grote borrelplank, mooi op met de diverse antipaste en smullen maar: Saluti!

Recept: Cocquilles met proseccoschuim

Het frisse van de prosecco gaat ook mooi samen met eenvoudige visgerechten. Nou ja, “eenvoudig”: met dit recept zet je een sterrenwaardig voorgerecht op tafel!

Ingerediënten (4p):

  • 15 gr veldsla
  • 12 Verse coquilles
  • 50 ml prosecco
  • Halve stronk witlof
  • 2 eieren
  • 30 ml bak/roomboter
  • 2 el sojasaus
  • 1 el honing

Breng een pan met een klein beetje water aan de kook en snij intussen de witlof in de lengte in dunne reepjes. Splits de eieren, het eiwit heb je niet nodig: het eigeel, de honing en de helft van de sojasaus mogen samen in een hittebestendige kom. Klop dit tot een luchtig mengsel met een garde. Bereid de borden voor met een garnituur van de witlof en veldsla. Bestrooi de cocuiles met wat zout en peper en bak deze in de boter in ongeveer 4 minuten gaar: halverwege mag je ze overigens omkeren. Haal de pan van het vuur en meng de rest van de sojasaus door het bakvet.

Tijdens (of na) het bakken van de coquilles, zet je de hittebestendige kom met het eiermengsel in/op de pan met het kokende water: je gaat het mengsel nu au-bain marie afmaken, dus zorg dat de bodem van de schaal het water niet raakt. Verwarm het mengsel al kloppend met een garde en schenk de prosecco er voorzichtig bij: ga door tot er een schuimige, gebonden saus ontstaat. Leg vervolgens de coquilles op de borden met daarnaast wat van de ” sojajus”. Verdeel het schuim vervolgens over de coquilles en het garnituur. De glazen zijn natuurlijk al gevuld met de rest van de prosecco… Buon Appetito!

Melsheimer Reiler Mullay Hofber Riesling

De familie Melsheimer maakt sinds 1980 een groeiend assortiment Sekt: inmiddels wordt zo’n 10% van de oogst hiertoe ingezet. De brut die je nu ontvangen hebt, is vernoemd naar de berg waar de druiven voor de sekt-wijnen aangeplant staan, één van de steilste hellingen van het domein. Op deze berg wordt al sinds 1143 wijn verbouwd. Met een kilometer lengte en diverse rotspartijen kent de berg verschillende microklimaten, met als gemene deler de mooie citrustonen die de druiven meekrijgen. dit i.c.m. de arme grond, zorgt voor kwalitatief goede druiven met een hoge zuurgraad: zeer geschikt voor mousserende wijn.

De basiswijn rijpt op hout, kent een natuurlijke mostbezinking en er wordt gebruik gemaakt van spontane gisting. De bubbels ontstaan vervolgens tijdens de tweede gisting conform de methode traditionele; gevolgd door een rijping van minimaal 18 maanden. Dit zorgt voor een harmonieuze wijn, waar nog steeds duidelijk de frisheid van de riesling bovenkomt.

Drinktemperatuur: 6-8 graden.

Over Melsheimer Riesling

De familie Melsheimer maakt al vijf generaties lang mooie wijnen vanuit het pittoreske dorpje Reil am Mosel. Ze hebben zich hierbij gespecialiseerd in Riesling. Je vind de wijngaarden aan enkele van de mooise hellingen langs de moezel. De stijle hellingen zorgen voor optimale benutting van de beperkte zonuren in dit koele klimaat, en tevens voor een goede vochtafvoer, zodat de stokken niet verdrinken. Het wil namelijk nogal eens flink regenen in de regio, zoveel dat de wijnkelders dan ook om de paar jaar onder water staan.

De Riesling is een druif die de kenmerken van zowel het terrour als productieproces aanneemt en dat duidelijk terug laat komen in de aroma’s. Hier maakt Thorsten, die nu aan het roer staat, dan ook gretig gebruik van. Hij heeft een duidelijke filosofie op het wijnmaken, en durft daarbij flink te experimenteren. Zo heeft hij de wijnmakerij inmiddels volledig biologisch én biodynamisch gemaakt, maakt hij gebruik van spontane gisting in zijn wijnen en experimenteert hij met diverse rijpingen. Ook is hij niet bang om fouten te maken; de sekt ” Rosalie” is bijvoorbeeld door een foutje ontstaan. Deze smaakte echter zo goed dat hij hem in beperkte oplage op de markt heeft gebracht.

Naast het werk in de kelder kent het (zware) werk op de stijle hellingen ook wat bijzonderheden: zo worden er kruiden en bloemen verbouwt tussen de wijnstokken en lopen er geiten: dit alles om de biodiversiteit te beinvloeren.

Overigens hebben ze ook een klein veld met pinot noir stokken. Ze staan echter zo bekend om de Riesling dat, toen deze net stonden, een buurman de druiven van deze stokken eens geplukt had, omdat hij dacht dat ze er toch niets mee zouden doen.

Naast wijmaken is Thorsten te horen in diverse podcasts en gaat de familie diverse samenwerkingen aan. Zo hebben ze ook een bier gerbouwen met riesling. Natuurlijk wordt er zelf ook regelmatig genoten van een goed glas: In de kelders van het wijnhuis heeft Thorsten een privékelder met wijnen die velen op het verlanglijstje hebben staan. Deze, en natuurlijk de eigen riesling gaan open na ee dag hard werken in de graad, al dan niet vergezeld van muziek van vader en zoon (Yannis) Melsheimer

Recept: Asperges met spinazie-ei

Riesling gaat natuurlijk heerlijk samen met asperge. Een aangezien die witte vriendjes deze maand uit de grond gestoken worden, raden we dit heerlijke recept aan. De romige zalm geeft daarbij een mooi contrast naast het droge karakter van de sekt.

Ingrediënten (2p):

  • 800 gram asperges (geschild)
  • 200 gr verse spinazie
  • 6 eieren
  • 200 gram gerookte zalm
  • 2 el dille
  • zout en peper

Breng water een de kook en doe intussen de eieren en spinazie in de blender (heb je geen blender, snij de spinazie dan heel klein en klop het op met een garde). Wanneer het water kookt, voeg je de apserges toe en laat deze 8 minuten koken, iets langer als je ze zachter wil.

Doe het ei-spinaziemengsel in een koekenpan (voorverwarmd met wat olie) en bak deze al roerend op.  Tip: zet het vuur niet te hoog en blijf continue roeren voor een luchtig resultaat. Voeg peper en zout toe naar smaak. Wanneer “scrambled eggs” klaar zijn, verdeel je het over de borden en maak je deze mooi op met de asperge en gerookte zalm. Top af met dille en serveer het met een fijn glas van de riesling!