Recept: Tagliatelle met prosecco-limoensaus
Ingrediënten (4p)
- 400-500 gram verse tagliatelle
- 500 gram scampi
- 375 ml prosecco
- 125ml kookroom
- 125ml creme fraiche
- 125ml olijfolie
- 60ml ijswater
- 3 tenen knoflook
- 120 gr verse basilicum
- 2 sjalotjes
- 2 citroenen
- Zout en peper
Begin met het maken van een pistou: breng wat water een de kook en blancheer 100 gram van de basilicum in ongeveer 30 seconden. Giet af en leg ze direct in het ijswater. Knijp deze dan droog en voeg met de helft van de olijfolie, 1 teen knoflook en wat peper en zout in de blender tot je een pesto hebt.
Snij 2 tenen knoflook in plakjes en de sjalotjes fijn. Schil de citroenen en snij de schillen in reepjes. Zet vast water op voor de pasta.
Besprenkel nu de garnalen met wat olijfolie, zout en peper. Warm 2 el olijfolie op in een pan en fruit hierin de plakjes knoflook. Voeg dan de garnalen toe en bak deze mooi roze. Hou de garnalen warm op een bord onder wat aluminiumfolie.
We gaan verder met dezelfde pan (incl. Het bakvet van de garnalen) fruit de sjalotjes aan en voeg dan de prosecco toe: zet het vuur laag. Zodra na ~2 minuten de alcoholgeur is verdampt, voeg je de room, crème fraîche en de citroenschillen toe en laat je het mengsel sudderen tot de saus dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Breng de saus dan op smaak met zout en verwijder de citroenschillen
Doe de pasta nu in de pan met kokend water met flink wat zout en kook deze al dente. Bewaar een half kopje kookwater en giet de pasta af. Meng nu de tagliatelle met de saus en de scampi en voeg zonodig wat pastawater toe om de saus te verdunnen. Verdeel de pasta over de borden en serveer met een klodder van de pistou. Garneer met de overgebleven basilicumblaadjes en evt wat citroenschil.