Nieuw in Nederland: Mas de la Basserola
Meer Bubbels introduceert de wijnen van Mas de la Basserola in Nederland. Familie Vives produceert al sinds 1843 wijn in El Pla de Manlleu in de Penedés en heeft zich sinds 2003 toegelegd op biologische wijnbouw. De druivenstokken, de typische cava-variëteiten Macabeo en Parellada staan aangeplant op 6 hectare grond. Daarnaast cultiveert de familie wijngaarden van diverse inwoners het dorp, waaronder die van de Nederlanders Evelien en Carl. Laatstgenoemde reed toevallig achter mij in de file en een belletje, ontmoeting en proefsessie later kon een langgekoesterde wens in vervulling gaan: cava in het assortiment!
De stokken groeien op een kalksteen bodem, op ruim 500 meter hoogte en in de beschutting van een berg. De makers willen graag de expressie van dit terroir tonen, door de natuurlijke en ambachtelijke werkwijze. Derhalve bevat het assortiment dan ook twee brut nature cava’s van oude stokken: het ontbreken van de suikers biedt alle ruimte aan de kwalitatief goede druiven. De Selecció is hierbij ook nog eens volledig geproduceerd in de eigen wijngaard, met natuurlijke selectie vanuit de plant wegens de late oogst en geselecteerde sappen uit de persing. Vanzelfsprekend staat er ook een typische cava de guarda in de lijn: de brut is een toegankelijke fruitige bubbel. Naast de cava’s importeren we ook nog de Merlot en Macabeo: deze tref je bij Hidden Wines.