De betere klassieke wijngebieden in Frankrijk hebben iets gemeen: de kalkplaat waar ze zich op bevinden. Wat ooit de bodem van een zee was, is nu een plaat waar gebieden als de Bourgogne en champagne zich bevinden. Per regio verschilt wel de grond daarboven, met bijvoorbeeld losse kalk, of klei, maar de basis is gelijk.

De randen van deze plaat reiken tot aan Engeland. Nu staat dit land niet direct bekend om zijn wijnen, maar met de opwarming van de aarde ontstaat hier de afgelopen jaren een stroom met kwalitatief goede wijnen. Het zal je wellicht verbazen, maar het schijnt dat er inmiddels ook zeer goede bubbels gemaakt worden. De kalkrijke grond, redelijk gelijk aan de champagne, is perfect geschikt om druiven te telen voor mousserende wijn. Het houdt de immers temperatuur, ook in koelere gebieden, goed vast en geeft tegelijkertijd de juiste mineraliteit af. Voorbeeld hiervan is Nyetimber: ze maken reeds 30 jaar mousserende wijn, maar de laatste jaren komt deze soms ook als beter boven water dan de champagne.

Ik heb het zelf nog niet geproefd, maar hoe me aanbevolen voor een flesje. Immers zijn wij van mening dat er altijd Meer (kwaliteits) Bubbels gedronken mogen worden!