DIY bubbelsproeverij
Welkom bij de DIY bubbelsproeverij: leuk dat we gaan proeven! Op deze pagina vind je de informatie over alle wijnen en de video’s waarin ik je meeneem in de wereld achter je glas. Ter voorbereiding kun je via onderstaande button de recepten voor bijpassende hapjes downloaden.
Elke mousserende heeft een sectie met drie tabbladen: informatie over de wijn, de makers, en een apart tabled met mijn proefnotities, zodat jullie eerst zelf kunnen proeven voor je mijn notities bekijkt. Drink de wijnen op de gepresenteerde volgorde: deze bouwt namelijk op van licht naar zwaarder. De video’s kun je desgewenst op een andere volgorde bekijken. Ga je de hapjes bereiden en serveren? Proef dan telkens de eerst de mousserende wijn, en combineer daarna pas met het hapje. Veel proefplezier!
Tchin-tchin,
Maarten
Wat is mousserende wijn?
Antichello Prosecco DOC
De Antichello Prosecco DOC geeft al aan wat je kan verwachten: een echte Italiaanse prosecco. De wijn is gemaakt van de Glera druif, de druif waar prosecco van gemaakt moet zijn. De druiven staan aangeplant in Treviso, onderdeel van de grote streek waar prosecco’s gemaakt mogen worden. De basiswijn krijgt een tweede vergisting op grote RVS vaten (methode charmat) met daarna 6-12 maanden rijping op het gist, conform de eisen van de DOC Prosecco. Het resultaat is dan ook een typische prosecco: Fris en fruitig met aroma’s van bloemen en peer en een zachte afdronk.
Santa Sofia is een wat groter wijnhuis dat actief is sinds 1811. Het bevindt zich in San Pietro In Cariano, een dorpje boven Verona. Dit dorp ligt midden in de Valpolicella, het huis heeft zijn focus dan ook steeds meer daar naartoe verlegd. Ze bieden wijnen aan onder de DOC en DOCg van Valpolicella, maar ook kleinere oorsprongsbenamingen uit de regio. Het is dus weliswaar geen kleine, eigenzinnige wijnmaker, maar de kwaliteit die ze maken liegt er niet om.
In 2006 is het merk Antichello opgestart, een jonger merk dat wijnen maakt los van de klassieke inslag van het moederbedrijf, met één wijn van elk van de bekende Italiaanse stijlen. Deze prosecco is er een goed voorbeeld van.
Oogt: Licht strogeel
Ruikt: peer, gele appel, witte bloemen, nectarine, perzik.
Smaakt: limoenrasp (die ebt weg), peer, appel kiwi, ananas, perzik, nectarine. Lange afdronk met een klein beetje amandel
Mousserende wijn proeven
Patrick Simcic Pavlina
Patrick Simcic maakt deze spumante maakt hij pas sinds enkele jaren. De cuvée bestaat uit 80% chardonnay en 20% rebula. De tweede is een lokaal befaamde druif, die beter bekend is onder de Italiaanse naam: Ribolla. De druif is hoog aan zijn zuren, met een zekere mineraliteit en bloemigheid; eigenschappen die mousserende wijn ten goede komen. Tegelijkertijd kan die ook goed rijpen richting nootachtige aroma’s en is die erg geschikt om orange wine van te maken. Zie onze webshop Hidden Wines voor leuke voorbeelden hiervan.
De 38-jaar oude druivenstokken staan aangeplant op een mergelbodem in de heuvels van Brda. Deze arme bodem zorgt voor een gestage rijping van de druiven, terwijl de heuvels een gunstige ligging t.o.v. de zon mogelijk maken. Tevens dragen deze bij aan het klimaat: landinwaarts bevind zich een heuvelrug terwijl vanuit het zuiden invloeden vanuit de Adriatische Zee de wijngaarden bereiken.
Patrick heeft bij al zijn wijnen een duidelijke visie hoe hij tot het eindresultaat wilt komen. Bij deze Spumante betekent dit dat hij de druiven halverwege augustus handmatig oogst, deze zacht perst (tot 0.8 bar) en vervolgens acht maanden laat rusten op fijne droesem in betonnen tanks. Dit zorgt ervoor dat de smaken mooi integreren en er geen invloed van zuurstof is: hierdoor blijft de frisheid behouden.
De tweede gisting vindt vervolgens plaats volgens de methode traditionelle (op fles) en wordt gevolgd door 24 maanden rijping sur lie (dode gistcellen). Dit laatste proef je niet perse terug; de typische autolytische tonen die hierbij ontstaan komen minder naar voren dan het fruitige karakter.
45 jaar terug plantten Vladimir en Zmaga Simcic de eerste wijnstokken op hun terrein in Biljana, een klein dorp in Brda, een bekend Sloveens wijngebied grenzend aan Italië. Radovan en Anita zetten de gaard vervolgens voort maar het was kleinzoon Patrick die in 2018 besluit het wijndomein verder te ontwikkelen. Met een naamswijziging naar ” Patrick Simcic Wines”, strakke etiketten maar bovenal een duidelijke visie op hoe wijnen te ontwikkelen op de specifieke Ponca bodem. Deze mergelbodem met veel kalk en mineraliteit biedt een mooie grond voor de wijnen, terwijl de invloeden van de omringende heuvels en nabijgelegen middellandse zee zorgen voor een gunstig klimaat.
We ontdekten dit wijnhuis bij toeval tijdens een reis in Slovenië afgelopen zomer. Patrick nam ons tijdens een proeverij mee langs zijn range aan wijnen en vertelde enthousiast over de keuzes die hij maakt om zijn druiven volledig tot hun recht te laten komen. Dit begint in de gaarden, waar de mergelbodem meerdere lagen kent en hij zorgvuldig kiest welke wijnsoort waar aangeplant staat. Maar vooral in de wijnkelders speelt hij met technieken: schilweking (Orange wine en een bijzondere rebula), interte vergisting op betonnen vaten en overpompen van rode wijnen om daar juist meer zuurstof in het proces te krijgen. Hij droomt hierbij groot, waarbij hij zijn roots (en die van de wijnen) aan de wereld wil laten zien.
Oogt: Licht citroengeel
Ruikt: groene appel, steenfruit, peer en wat zilt
Smaakt: groene appel(schil), grapefruit, peer, perzik en ananas
Bubbels in mousserende wijn
Een mousserende wijn komt niet zomaar aan zijn bubbels: nadat de eerste vergisting van het druivensap voor een basiswijn heeft gezorgd, zijn er wel 5 methoden om bubbels in de fles te krijgen. In de video leg ik het uit.
De blog waar naar verwezen wordt vind je hier
Dirk Kessler Rotling
De sekt heeft als basis een assemblage van Dornfelder en Rivaner (familie van de Muller Thurgau). De Dornfelder is een rode druif die een dieprode kleur geeft en veel fruit. Waar de meeste wijndruiven een stuk kleiner zijn dan druiven zoals je die van de fruitschaal kent, kan de Dornfelder ook gegeten worden. De druif is typisch Duits en niet erg bekend. Datzelfde geldt voor de Rivaner, die ook in een wat noordelijker klimaat past: deze zien we steeds vaker in de Nederlandse wijnbouw terug.
De assemblage zorgt voor een fruitige wijn met vooral veel rood fruit. Bij het inschenken valt naast de lichte roze kleur dan ook op de de wilde bessen en zoete framboos uit het glas stuiven. De sekt bevat 24 gram restsuiker, wat wij in Nederland als halfzoet zien. Bij het proeven lijkt die echter wat droog op de tong, voor het fruitige karakter naar voren komt.
Dirk adviseert de bubbel te serveren op 8-10 graden, d.w.z. 10-15 minuten voor het schenken uit de koelkast.
In het hart van de Moezel, vlakbij het bekende Bernkastel-Kues, ligt het dorp Wintrich. Hier maakt Dirk Kessler een breed scala aan mousserende wijnen vanuit eigen naam én voor vele wijnboeren uit de regio.
Dirk is in 1986 van zijn hobby zijn werk gemaakt en is mousserende wijn gaan maken. Hij heeft zich daarbij volledig gespecialiseerd in het “kelderproces”: de druiven koopt hij namelijk in. Hoewel het label de term “sektmanufaktur” toont, een “sektfabriek”, klinkt dat groter dan het is: in het voormalige pand van Winzerverein Wintricht (voormalige vereniging waarin de wijnboeren samen aan wijn en bubbels werkten) zetelt nu zijn kleinschalige onderneming met veel handwerk.
De productie van Dirk Kessler bestaat uit twee delen: zijn eigen sekt en die voor kleine wijnboeren. Hij werkt met een netwerk van wijnboeren, waarmee hij gezamenlijk de beste druiven selecteert om sekt van te maken. Zij leveren de basiswijnen bij hem aan, waarna hij deze omzet tot mousserende wijn. Deels in opdracht van de makers; dit is dan de Winzersekt; deels koopt hij wijn van geselecteerde druiven in voor zijn eigen lijn. Hierbij werkt hij onder de regelgeving van de moezel, één van de aangewezen kwaliteitsgebieden voor wijn in Duitsland. Dit laatste is relevant, omdat er ook veel bulksekt uit Duitsland komt tegen zeer lage prijzen. Wellicht ben je bekend met de bekende “Roodkapje”. Deze sekt wordt ook gemaakt van ingekochte druiven, maar die mogen uit de hele wereld komen. Verder zitten de makers meestal niet in de kwaliteitsgebieden en worden de bubbels veroorzaakt door kunstmatige toevoeging of heel soms methode charmat.
Dirk is echter een groot fan van champagne en heeft zich de methode traditionelle dan ook eigen gemaakt. Al zijn wijnen gaan grotendeels op de hand het proces door, die alleen afwijkt op de gebruikte druiven en rijping. Het gaat zelf zo ver dat hij nog vol trots werkt met in de champagne gekocht gereedschap om de kroonkurken te verwijderen bij het degorgement.
Oogt: roze met een koperachtige reflectie
Ruikt: Bessen, zoete framboos
Smaakt: droog, met vervolgens een scala aan rood fruit: framboos, aarbei, besjes, etc.
Melsheimer Reiler Mullay Hofberg Riesling
De familie Melsheimer maakt sinds 1980 een groeiend assortiment Sekt: inmiddels wordt zo’n 10% van de oogst hiertoe ingezet. De brut die je nu ontvangen hebt, is vernoemd naar de berg waar de druiven voor de sekt-wijnen aangeplant staan, één van de steilste hellingen van het domein. Op deze berg wordt al sinds 1143 wijn verbouwd. Met een kilometer lengte en diverse rotspartijen kent de berg verschillende microklimaten, met als gemene deler de mooie citrustonen die de druiven meekrijgen. dit i.c.m. de arme grond, zorgt voor kwalitatief goede druiven met een hoge zuurgraad: zeer geschikt voor mousserende wijn.
De basiswijn (oogst 2016) rijpt op hout, kent een natuurlijke mostbezinking en er wordt gebruik gemaakt van spontane gisting. De bubbels ontstaan vervolgens tijdens de tweede gisting conform de methode traditionele; gevolgd door een rijping van minimaal 18 maanden. Dit zorgt voor een harmonieuze wijn, waar nog steeds duidelijk de frisheid van de riesling bovenkomt.
Drinktemperatuur: 6-8 graden.
De familie Melsheimer maakt al vijf generaties lang mooie wijnen vanuit het pittoreske dorpje Reil am Mosel. Ze hebben zich hierbij gespecialiseerd in Riesling. Je vind de wijngaarden aan enkele van de mooiste hellingen langs de moezel. De stijle hellingen zorgen voor optimale benutting van de beperkte zonuren in dit koele klimaat, en tevens voor een goede vochtafvoer, zodat de stokken niet verdrinken. Het wil namelijk nogal eens flink regenen in de regio, zoveel dat de wijnkelders dan ook om de paar jaar onder water staan.
De Riesling is een druif die de kenmerken van zowel het terroir als productieproces aanneemt en dat duidelijk terug laat komen in de aroma’s. Hier maakt Thorsten, die nu aan het roer staat, dan ook gretig gebruik van. Hij heeft een duidelijke filosofie op het wijnmaken, en durft daarbij flink te experimenteren. Zo heeft hij de wijnmakerij inmiddels volledig biologisch én biodynamisch gemaakt, maakt hij gebruik van spontane gisting in zijn wijnen en experimenteert hij met diverse rijpingen. Ook is hij niet bang om fouten te maken; de sekt ”Rosalie” is bijvoorbeeld door een foutje ontstaan. Deze smaakte echter zo goed dat hij hem in beperkte oplage op de markt heeft gebracht.
Naast het werk in de kelder kent het (zware) werk op de stijle hellingen ook wat bijzonderheden: zo worden er kruiden en bloemen verbouwt tussen de wijnstokken en lopen er geiten: dit alles om de biodiversiteit te beïnvloeden.
Overigens hebben ze ook een klein veld met pinot noir stokken. Ze staan echter zo bekend om de Riesling dat, toen deze net stonden, een buurman de druiven van deze stokken eens geplukt had, omdat hij dacht dat ze er toch niets mee zouden doen.
Naast wijnmaken is Thorsten te horen in diverse podcasts en gaat de familie diverse samenwerkingen aan. Zo hebben ze ook een bier gebrouwen met riesling. Natuurlijk wordt er zelf ook regelmatig genoten van een goed glas: In de kelders van het wijnhuis heeft Thorsten een privékelder met wijnen die velen op het verlanglijstje hebben staan. Deze, en natuurlijk de eigen riesling gaan open na een dag hard werken in de gaard, al dan niet bij een vuurtje, vergezeld van muziek van vader en zoon (Yannis) Melsheimer.
Oogt: helder citroengeel en mooi bruisend. afh. van de jaargang meer goudgeel.
Ruikt: citrus, gist, steenvruchten
Smaakt:Citrus, kruidig en een mooie mineraliteit. Daarbij een klein toontje hout en wat stalaroma’s
Herve Mathelin Brut Premiere
De Brut Premiere is de tradition van Hervé Mathelin, maar niet zo traditioneel als de naam doet vermoeden. De assemblage is namelijk 80% Pinot Meunier en 20% Pinot Noir en bevat dus geen chardonnay, de derde traditionele druif. De gebruikte druiven zijn beiden blauw, maar hebben wit sap. De champagne kent een zeer voorzichtige persing waarna het sap direct van de schillen wordt verwijderd: hierdoor kan de schil geen kleur afgeven en krijg je een witte basiswijn. De champagne valt dan ook onder de noemer “Blanc de Noirs”: een witte wijn o.b.v. blauwe druiven.
De wijn heeft 18 maanden sur lie gelegen, wat richting het minimum voor champagne (12 maanden) gaat. Dit houdt hem daarmee fris en fruitig.
Champagne Hervé Mathelin bevindt zich in het Troissy, een klein dorp met nog geen 1000 inwoners. Het ligt in de Vallée de la Marne, het gebied aan beide overs van de rivier de Marne, die vlak langs Troissy stroomt. Dit gebied staat bekend om de Meunier, die in deze streek meer dan 60% van de aanplant betreft. Dit heeft onder meer te maken met de grond, dit bevat hier meer zandsteen dan bijv. Meer kalkrijke bodem van Montagne de Reims (chardonnay) en daar gedijen de stokken van de meunier erg goed. Wel geldt hier dat de noordoever iets beter is dan de zuidoever, gezien de ligging van de wijngaarden t.o.v. de zon.
Meunier is van oudsher de “mindere” van de drie champagnedruiven: weliswaar goed voor 1/3 van de inhoud van alle champagnes, maar vooral bekend als werkpaard. De laatste jaren wordt de druif echter steeds meer gewaardeerd voor zijn kwaliteiten: het geeft een zekere zachtheid en fruitigheid mee en en komt zeker in jongere champagnes mooi tot zijn recht. En dat is precies waar Hervé Mathelin goed in is: jongere champagnes met specifiek karakter en een hoge mate van toegankelijkheid.
Oogt: Lichtgoud met koperen reflectie. Delicate bubbel
Ruikt: Citrus, witte nectarine en rozenblaadjes
Smaakt: Toegankelijk, fruitig. Zacht met aardbei, framboos en citrus. Noten van pruimen. Allemansvriend
Mondet Fut de Chene
De Mondet Fût de Chêne is een warme assemblage van 40% Chardonnay 30% Meunier, 30% Pinot Noir en en bevat totaal 9 wijnen: De basis voor deze champagne is de oogst van 2016, maar om de constante kwaliteit te bewaren zijn er ook van alle druivensoorten de réservewijnen van 2015 en 2014 gebruikt.
De druivenstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud en staan aangeplant op klei- en kalksteenterroir tussen Cormoyeux en Romery. De familie Mondet probeert daarbij zo duurzaam mogelijk te werken in de wijngaard: onder meer door gericht te besproeien binnen bepaalde drempelwaarden en begroeiing tussen de wijnstokken.
De eerste gisting vindt plaats op roestvrijstalen tanks, waarna de basiswijn 4 een aantal maanden op neiuwe houten vaten gerijpt wordt. De tweede gisting gebeurt op fles. gevolgd door minimaal 4 jaar sur lie, in de kelders onder het maison in Cormoyeux. Na het dégorgement worden de flessen afgevuld met een liqueur de expedition bestaande uit houtgerijpte (2 jaar) wijn en rietsuiker om tot een dosage van 6 gram suiker per liter te komen.
Mondet is een vierde generatie wijnhuis en het resultaat van diverse huwelijken in de champagnestreek. In 1926 begon Jules Mondet kleinschalig met het aanplanten van druivenstokken om er champagne mee te maken. Enkele jaren later starten Jean en Jeanne het champagnehuis Pognot. Waar Jules Mondet zijn bedrijf overdroeg aan Eliane en Daniel Mondet en die op hun beurt weer aan Francis Mondet, trouwt de dochter van Jean en Jeanne met Gilbert Mongardien, resulterend in een nieuw champagnekoppel. Hun dochter trouwt later weer met Francis, waardoor de huizen Pognot, Mongardien en Mondet één worden. Interessant om te zien is dat hier de naam van de mannelijke kant overleeft en het nieuwe maison zo blijft heten, niet ongewoon in de champagne.
Inmiddels Line en Laurence Mondet met hun mannen Laurent en Fréderic aan het roer. Ze bezitten inmiddels zo’n 10 hectare aan wijngaarden, waar Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay aangeplant staan. Met de drie traditionele druiven maken ze een brede selectie aan wijnen, stuk voor stuk met een vol en nootachtig karakter, mede veroorzaakt door de rijping, die bij Mondet altijd 3-7 jaar is.
In de kelders liggen dan ook zo’n 350.000 flessen te rijpen, waar zo’n 200 meter aan ruimte voor is. Ruimte die overigens door Francis deels handmatig nog is uitgegraven in de jaren 70. De kelders bestaan nog uit natuurlijk kalksteen, iets waar de familie tros op is. Tijdens een rondleiding wordt je dan ook gewezen op de fossielen die her en der zichtbaar zijn in het steen.
In de kelders liggen dan ook zo’n 350.000 flessen te rijpen, waar zo’n 200 meter aan ruimte voor is. Ruimte die overigens door Francis deels handmatig nog is uitgegraven in de jaren 70. De kelders bestaan nog uit natuurlijk kalksteen, iets waar de familie tros op is. Tijdens een rondleiding wordt je dan ook gewezen op de fossielen die her en der zichtbaar zijn in het steen.
Oogt:Bleek goud met een mooie glans
Ruikt: Eikenhout, kaneel, vijg. tannine, naaldhout, beetje cognac en noten van vanille.
Smaakt: citrus, vanille, steenfruit, abrikoos
Nabestellen?
Hebben de bubbels gesmaakt? Je kunt ze direct nabestellen in onze webshop, mét 10% korting. Gebruik hiervoor code “BNP22” bij het afrekenen.