Meer Bubbels organiseert regelmatig een champagneproeverij. Dit doen we zelf of op een door jou gekozen locatie. Zo hebben we reeds de vrijdagmiddagborrel van Belvar opgeleukt, een verjaardagsfeest verzorgd bij een groep Utrechtse dames en onze buurtgenoten heerlijke champagne-spijscombi’s voorgezet i.s.m. Restaurant Smoesjes Tijdens een proeverij drinken we een aantal uiteenlopende champagnes en leer je technisch proeven: het herkennen van geuren en smaken en het kunnen duiden van de kwaliteit van de wijn. Na een proeverij weet je dus niet alleen of je iets lekker vind, maar ook wat je er dan precies lekker aan vindt; een vanillegeur, het mineralige of een lange afdronk.
Hoe proef je champagne?
Bij het proeven gebruik je al je zintuigen: zicht, gehoor, reuk, smaak en tast. Door de bubbels is het proeven echter nét even anders dan bij “gewone” wijn.
Allereerst bekijk je de champagne: je beoordeelt de intensiteit van de kleur (licht of donker, glanzend of dof) en natuurlijk de bubbels. Nadat de champagne een beetje tot rust is gekomen mag je ruiken: neem twee diepe teugen en bepaal de aroma’s. Een normale wijn zou je nu walsen in het glas en nogmaals ruiken, maar omdat de bubbels in champagne de aroma’s al vrijgeven is dit niet nodig. Tot slot kun je dan proeven: neem een slok en hou deze even in je mond. Beoordeel de textuur, het mondgevoel en de smaak. Daarna mag je hem lekker doorslikken en de afdronk beoordelen. Het doorslikken hoeft niet, maar het is natuurlijk zonde om champagne uit te spugen…
Wat kun je dan ruiken en proeven?
Geuren en smaken kun je het beste bekijken aan de hand van de aromacirkel. Deze helpt je een geur of smaak op verschillende niveaus te beschrijven. Afhankelijk van hoe geoefend je bent in het proeven, zal je daarmee fruit (hoofdcategorie), citrustonen (subcategorie) of grapefruit (specifiek) kunnen duiden. De geuren zijn vaak kenmerkend voor de gebruikte druiven: Chardonnay kent exotisch fruit zoals ananas en citrusvruchten, Pinot Noir rode vruchten, als aardbei en framboos, en de Meunier wat rijper fruit, bijvoorbeeld abrikoos en perzik.
Het proeven gaat vervolgens langs de vijf hoofdsmaken: zoet, zout, zuur, bitter en umami, waarna je verder kunt categoriseren aan de hand van de aromacirkel. Hierbij zal je overigens zien dat de leeftijd van de champagne ook een sterke invloed heeft op de smaak: zo ontwikkelt een jonge Chardonnay zich van citrus en witte bloemen tot geroosterd brood en ontbijtkoek bij een rijpe (6-8 jaar) bubbel.
Het leuke aan proeven is tot slot dat het nooit fout is; hoewel er een aantal universele standaarden zijn, blijft proeven subjectief. Eens ervaren hoe dat is? Boek dan een champagneproeverij!