Vorige week behandelden we bij de WSET2 (Internationaal Wijnbrevet) mijn favoriete hoofdstuk: mousserende wijnen. Nuttige informatie en natuurlijk lekker proeven: Champagne, cava, prosecco en cremant. Ik moest hierbij helaas wel constateren dat één les de lading niet kan dekken. Net als bij de behandelde druivenrassen en gebieden overigens: want waar enkele druiven in specifieke streken worden gebruikt, staat het gros in diverse landen, klimaten en ondergrond aangeplant. En met een selectie van duizenden wijnmakers die hun eigen filosofie op de druiven en het wijnmaken toepassen, kan één boek of cursus deze wereld nooit volledig vangen. Voor mousserende wijnen is dit natuurlijk niet anders. 3 Generieke methoden, tientallen druivensoorten en duizenden wijnboeren die ieder op hun eigen manier de druif tot jouw bubbeltje maken. Alleen al in de champagne zijn er zo’n 5000 makers….
Een ontdekkingstocht die nooit hoeft te eindigen
Met zoveel keus is dit voor de liefhebber een ideaal speelveld; zo sprak ik laatst een levensgenieter die meer dan 2000 verschillende champagnes heeft mogen proeven. Jaloersmakend! In mijn ontdekkingstocht gaat mijn initiële voorkeur uit naar wijnen van de Methode Traditionelle, waarbij de tweede gisting op fles zorgt voor mooie complexe smaken. Deze vind je natuurlijk terug in de champagne, maar ook bij Cava, Cremant en natuurlijk de Moselsekt. Daarnaast worden de betere Prosecco’s op deze manier gemaakt, maar het leeuwendeel daarvan krijgt de tweede gisting op tanks, de zogenaamde Methode Charmat. Van de derde methode, met ingespoten koolzuur, heb ik er maar weinig geproefd, maar dit zijn vaak eenvoudige, overfruitige wijnen, denk aan de welbekende Lambrusco.
Binnen de Methode Traditionelle ben ik volop aan het experimenteren. Naast mijn eigen selectie champagnes, ben ik steeds vaker in de weer met Millesimes: wijnen die alleen in de beste oogstjaren gemaakt worden. Zo heb ik er laatst één van Hervé Mathelin gedronken, een wijn met mooie complexiteit, ontwikkelingsaroma’s en van een heel andere orde dan de toegankelijke, frisse bubbels die het huis verder heeft. En ben ik natuurlijk de wereld van Sekt aan het ontdekken;. Het gebruik van met name de Riesling zorgt al voor een heel ander smaakpalet, maar er zijn ook duidelijk verschillen zijn te ontdekken tussen de wijnmakers.
De smaak van de wijnmaker
Zo maakt Dirk Kessler gebruik van wijnen van verschillende boeren (Winzers) & druiven en is hij van mening dat sekt jong gedronken moet worden. Thorsten Melsheimer daarentegen heeft een eigen helling vol Riesling en experimenteert met langere rijping. In de champagne is dat niet anders, waar Hervé Mathelin vooral jongere cuvées naar de markt brengt, wordt er bij Breton Fils langer gerijpt. En terwijl buren Mondet en Bochet-Lemoine hun druiven nagenoeg op hetzelfde terroir hebben staan, kent het ene huis nootachtige kenmerken, terwijl de tweede wat meer aardse tonen heeft. Navraag leert dat dit toch de specifieke ligging van het terroir is, maar ik denk dat ook de technieken, o.a. het gebruik van hout, hier invloed hebben. De toevoegingen die tijdens de methode traditionelle gedaan worden, waaronder de liquer de dosage, zouden overigens een zeer beperkte invloed hebben.
Jouw ontdekkingstocht
Wat is jouw favoriete bubbel? En waar ligt jouw smaak? Wellicht iets leuks om in 2019 te ontdekken. Meer Bubbels wil je daarmee natuurlijk met alle plezier helpen. Zo kun je ons boeken voor een proeverij aan huis of bij je bedrijf. Of kies je voor de proefbox en organiseer je zelf een proeverij. Daarnaast hebben we verschillende verrassingspakketten met champagne of Sekt.
Veel plezier met deze bruisende zoektocht!