Bubbelement
Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.
“Pleasure without champagne is purely artificial” – Oscar Wilde
Herve Mathelin Rose
Met de lente in ons bol hebben we deze een rosé geselecteerd voor deze maand: laat de zon maar komen. Uit de kelders van de familie Mathelin komt deze mooie rosé in typische, lichte stijl. De assemblage bevat 60% Chardonnay, 20% Meunier en 20% Pinot Noir en is gevinifieerd met 10-13% rode Meunier: dit laatste wil zeggen dat er rode wijn is toegevoegd om de kleur te verkrijgen. De basiswijn voor deze rosé is van de oogst 2019, waaraan 20% reservewijnen zijn toegevoegd. Voor de nieuwe leden: in de champagne wordt normaliter wijn uit eerdere jaren aan de blend toegevoegd om een bepaalde stijl te borgen en de wijn net wat meer karakter mee te geven.
Zoals met alle wijnen van dit huis rijpt de champagne relatief kort: in dit geval minimaal 2 jaar op de gistcellen en 3 maanden (het minimum) na dégorgement. De dosage is daarbij 9 gr/l, wat het fruitige karakter extra aanzet.
De kleur is mooi lichtroze met een fijne mousse. Geef de wijn na het inschenken een paar seconden, dan ruik je aroma’s van framboosjes, aarbei en wat bloemigheid: de tonen die je ook in de smaak terugproeft.
Een lekker glas om zo van te genieten, naast een (niet te zoet) dessert of als verrassend aperitief.
Herve Mathelin
Champagne Hervé Mathelin bevindt zich in het Troissy, een klein dorp met nog geen 1000 inwoners. Het ligt in de Vallée de la Marne, het gebied aan beide overs van de rivier de Marne, die vlak langs Troissy stroomt. Dit gebied staat bekend om de Meunier, die in deze streek meer dan 60% van de aanplant betreft. Dit heeft onder meer te maken met de grond, dit bevat hier meer zandsteen dan bijv. Meer kalkrijke bodem van Montagne de Reims (chardonnay) en daar gedijen de stokken van de meunier erg goed. Wel geldt hier dat de noordoever iets beter is dan de zuidoever, gezien de ligging van de wijngaarden t.o.v. de zon.
Meunier is van oudsher de “mindere” van de drie champagnedruiven: weliswaar goed voor 1/3 van de inhoud van alle champagnes, maar vooral bekend als werkpaard. De laatste jaren wordt de druif echter steeds meer gewaardeerd voor zijn kwaliteiten: het geeft een zekere zachtheid en fruitigheid mee en en komt zeker in jongere champagnes mooi tot zijn recht. En dat is precies waar Hervé Mathelin goed in is: jongere champagnes met fruitig karakter en een hoge mate van toegankelijkheid.
Het koppel Nicolas en Janique vormen de vierde generatie wijnmakers van Hervé Mathelin. Sinds 2012 is ook hun zoon Florian in het bedrijf gestapt en gedrieën zetten ze ze traditie van hun voorgangers voort. Ze houden hun productie hierbij kleinschalig, met oog voor een duurzame werkwijze, om om de middellange termijn ook biologisch gecertificeerd te zijn. Ongeveer 50% van hun land is dan ook bedekt met grassen en andere beplanting om de biodiversiteit te bevorderen ten gunste van de natuurlijke gezondheid van de wijnstokken: dit zal als resultaat krijgen dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Daarnaast wordt de grond onder de wijnstokken bewerkt om dat gestaag richting de biologische eisen te brengen.
Het gezin kent ook een duidelijke rolverdeling: Janique richt zich op de voorkant van het wijnbedrijf: zoals de marketing, design en ontvangst van de klanten. Zo beheert ze de ontvangstruimte, een mooie lichte cave onder het maison; en is ze in de weer met een ontvangstpaviljoen in de tuin te realiseren. Nicolas is de primaire wijnmaker op het land en in de kelders, terwijl Florian aan zijn zijde veel nieuwe technieken inbrengt en test. Een goed voorbeeld is het insnijden van de bladeren, wat resulteert in een lagere gevoeligheid voor rotting van de druiven, botrytis.
Het huis produceert 10 champagnes, in twee lijnen. De “basislijn” bevat hun fruitige, toegankelijke champagnes in de bekende stijlen, o.a. tradition, réserve en natuurlijk deze rosé. Daarnaast brengen ze een aantal exclusievere champagnes uit: de Exaltante heeft al eens in het bubbelement gezeten, maar ook een langgerijpte nature (2019), maceratierosé (2021) en meer. Leuk om te zien hoe de familie zichzelf hiermee blijft uitdagen nieuwe champagnes te ontwikkelen
Binnenkort tref je hier een video van het maison; onze rit naar Frankrijk is wegens omstandigheden iets uitgesteld.
Recept: framboosjes & mascarpone
Deze rosé is zeer geschikt om lekker mee te borrelen of als aperitief voor het eten te serveren. Hij komt wat mij betreft echter het beste tot zijn recht met een hapje met frambozen: leuk als licht dessert.
Ingrediënten
- Handvol framboosjes
- 100gr Mascarpone
- Poedersuiker
- Balsamicosiroop
- Handje hazelnoten
Zoet de mascarpone aan met het poedersuiker terwijl je het met een lepel wat luchtig roert. Kies hierbij een zoetheid zoals je zelf lekker vind, maar let op dat het neit té wordt, dan valt de fruitigheid van de champagne namelijk weg. Vermaal de hazelnoten met een vijzel tot een crunch.
Kies nu een leuk schaaltje (liefst donker van kleur, en maak van de mascarpone een canelletje. Leg wat framboosjes rondom het canelletje en maak een mooie streepje met de balsamicosiroop. Garneer vervolgens met wat hazelnotencrunch en je hebt een snel en licht, maar heerlijk dessert bij je glaasje brut rosé!
Pizzolato Pinot Grigio
De Pizzolato Sparkling Pinot Grigio is een lichtzoete (extra-dry) spumante van Cantina Pizzolato. Hoewel de wijn geïnspireerd is op de azuurblauwe zee rondom Sicilië, staan de druiven aangeplant in Venetië. Door de ligging nabij de Piave rivier profiteren de druiven van temperatuurschommelingen tussen dag en nacht, die zorgen voor een gestage opbouw van de aroma’s. Na de persing is er korte rust op het droesem om de kwaliteit van de druiven te bewaren, waarna de tweede vergisting gedurende 30 dagen op RVS tanks plaatsvind tot de wijn zo’n 4,5bar aan druk heeft bereikt en 11,5% alcohol.
De spumante bevat dan ook nog wat restsuikers, vandaar de definitie extra-dry. De strogele kleur toont een mooie stroom een bubbeltjes, terwijl je fruit en bloemen als aroma’s zult ruiken. Ook de smaak is lichtvoetig, met tonen van wit en citrusfruit en bloemigheid.
Niet alleen de wijn zelf, ook de fles is het noemen waard. De producent werkt namelijk duurzaam en milieubewust, en daar is ook over nagedacht bij deze fles. M-use staat voor multiple use: de fles is van dunner glas dan gangbaar en zo ontworpen dat je hem wilt (of tenminste kunt) herbruiken. Deze bubbel was in onze plop-up dan ook één van de hardlopers: alleen het uiterlijk van de fles verleidt al velen tot aanschaf.
Pizzolato
Begin jaren ’80 namen Settimo en Gino Pizzolato het wijnbedrijf van hun vader over. Het bedrijf was toen al vijf generaties actief rondom hun historische villa en een vooraanstaand prosecco-producent. De broers besloten echter een andere route in te slaan en het bedrijf om te bouwen naar een duurzaam en biologisch wijnbedrijf.
In 1988 is het nog de familie zelf die druiven plukt voor de eerste flessen biologische wijn, inmiddels is dat met 58 hectare wijngaarden niet meer het geval. Daarbij werkt Settimo, die nu aan het roer staat, met andere wijnmakers om een brede range te kunnen bieden.
De visie voor duurzaamheid zit diep gegrond in het bedrijf. Niet alleen zijn ze als sinds 1991 biologisch gecertificeerd, ze zijn sinds 2012 ook volledig vegan. Daarnaast werken ze met partners en specialisten aan nieuwe technieken en innovaties om ook rondom de wijn stappen te zetten. Denk aan transport en verpakking: waaronder deze M-use fles van extra dun glas. In 2016 werd daarbij een droom waar: ze begonnen met de bouw van een nieuwe soort wijnmakerij, waar de volledige productieketen in één pand samenkomt: een pand dat ook nog eens is ontworpen als architectonisch hoogstandje en emissieloos is gebrouwd met duurzame materialen. Een bezoek (en proefsessie) waard!
Recept: Siciliaanse Cannoli
De Pizzolato is wat mij betreft een fijne bubbel voor elk moment, maar de makers komen met een originele combi: Siciliaanse Cannoli. Je leest het goed; geen canneloni, maar de traditionele zoete lekkernij van het zuidelijke eiland: een opgerold koekje met ricotta, chocolade en sinaasappelschil. We gaan uit van zelfgebakken koekjes: gebruik je liever kant-en klaar, gebruik dan de ingrediënten zonder (d) & 1 el poedersuiker.
Ingrediënten
- 50 gram boter (d)
- 56 gram poedersuiker (d)
- 7 eetlepels droge witte wijn (d)
- 4 eetlepels vanillesuiker (d)
- 1 snufje zout (d)
- 300 gram bloem (d)
- 500 gram ricotta
- 75 gram suiker
- 50 gram pure chocolade
- 2 eieren
- 20 gram gekonfijte sinaasappelschil
Maak eerst het deeg: Roer de boter en 50 gram poedersuiker luchtig met een mixer en voeg al mixende de witte wijn, vanillesuiker en een snufje zout toe. Roes nu de helft van de bloem door het beslag en meng goed door. Voeg tot slot de rest van de bloem toe en kneed het met je handen tot een soepel deeg. Laat dit twee uur afgedekt rusten op een donkere plek.
Hak intussen de chocolade grof en snij de sinaasappelschillen fijn. Roer de ricotta los met een vork. Meng dit door elkaar met 75 gram suiker en zet even weg in de koelkast.
Verwarm de frituurpan (of een pan met olie) tot 180 graden. Nu komt de truc, je hebt cannolivormpjes nodig. Dit zijn metalen buisjes waar je de vorm mee kunt maken. Je kunt natuurlijk ook een alternatief gebruiken of de koekjes los bakken: dan krijg je een open cannoli. Gebruik je de vormpjes: vet ze dan goed in. Scheid ook de eieren en bewaar het eiwit.
Rol het duik uit tot een plak van ongeveer 3mm dik. Steek er cirkels uit en vouw deze over de cannolivorm. Bestrijk de uiteindes met het eiwit en druk aan zodat de randjes aan elkaar blijven plakken. Bak ze (incl. Vorm) in ongeveer 2 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier. Leg de vormen met cannoli ca. 3 minuten in de vriezer om af te koelen en haal de koekjes dan van de vorm af. Herhaal deze stappen tot het deeg op is. Let overigens wel op dat de vorm niet nat (condens) het vuur in gaat en dat je de hete vorm bij het afkoelen niet tegen smeltbare items aanlegt in de vriezer.
Vul nu een spuitzak met het ricottamengsel en vul de afgekoelde cannoli hiermee. Bestuif met het restant van de poedersuiker (±1el). Lekker als licht dessert of als zoetig hapje bij het bubbeltje op een vroege zondagmiddag 😉
Recept: carpaccio tompouce
De Montes Sparkling Angel is wat mij betreft een fijn glas als aperitief, maar past ook heerlijk bij een lekkere carpaccio. Nu verdient een voorgerecht met bubbels natuurlijk wat allure, daarom deze spin op de klassieke carpaccio!
Mosselen met champagnesaus
Ingrediënten (4p)
- 4 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- 40gr pijnboompitten
- 90gr pesto
- 200 gr mascarpone
- 120gr carpaccio
- 8 zongedroogde tomaten
- 40gr rucola
- Peper en zout
Ontdooi de plakjes bladerdeeg en verwarm de oven voor conform de verpakking. Snij de plakjes bladerdeeg in tweeën en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk met een losgeklopt ei. Bak de plakjes voor 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Rooster intussen de pijnboompitten even aan in een pan zonder olie en laat afkoelen. Meng de pesto met de mascarpone en breng op smaak met peper en zout. Snij de tomaatjes in stukjes.
Leg nu vier plakjes gebakken bladerdeeg klaar. Spuit (met een spuitzak) wat van het pestomengsel over het bladerdeeg. Heb je geen spuitzak, smeer het dan voorzichtig en dik met een lepeltje. Verdeel hier de rucola, carpaccio en zongedroogde tomaten over en plaats het tweede stukje bladerdeeg bovenop. Spuit hier wat bolletjes pestomengsel op en garneer met nog wat rucola en de pijnboompitjes. Smakelijk!