Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

“Pleasure without champagne is purely artificial” – Oscar Wilde

Cattin Sauvage

De Cattin Sauvage is één van de crémants van Joseph Cattin, en onderdeel van de lijn “Sauvage”. Deze wijnen, geïntroduceerd in 2018, zijn modern  met een frisse stijl, wat de makers proberen te versterken met labels, getekend door street-artist Missy. De hele lijn is biologisch en vegan.

De assemblage bevat 85% Pinot Blanc en 15% Chardonnay, beiden aangeplant op kleigrond en kalksteen in de Elzas. De wijngaarden liggen op zo’n 300m hoogte en zijn goed gedraineerd, waardoor de druiven mooi tot wasdom kunnen komen. 

Na de handmatige oogst en persing vindt de eerste vergisting gedurende 2 maanden plaats op RVS tanks. De tweede vergisting vindt vanzelfsprekend op fles plaats en wordt gevolgd door 18 maanden sur lie.

De wijn is toegankelijk en fris, maar kent ook een mooi palet aan aroma’s. In de neus bloemen, appel en witte steenvruchten, gevolgd door een zachte mousse en smaken van kruimige appel, citrustonen, wat nootachtigheid en lichte brioche. Het deed ons wat aan appelgebak denken. Serveren op 6-7 graden. 

Joseph Cattin

Joseph Cattin is een familiebedrijf welke al sinds 1720 wijn produceert in Voegtlinshoffen in de Elzas. Terwijl de eerste generatie wijn maakte als bijverdienste naast een baan als metselaar, zijn de nakomelingen sinds 1850 volledig gericht op de wijnproductie. Toen de phylloxera plaag aan het einde van de 19e eeuw Europa teisterde, was het Joseph Cattin die zich specialiseerde in het enten van de wijnstok (zie video) om de ziekte tegen te gaan. En met succes: hij staat dan bekend als één van de pioniers in de wijnbouw. In dezelfde periode was zijn broer restaurant houder in het hogere segment in Parijs: door de wijnen hier te voeren maakte het huis snel naam: Joseph Cattin als merknaam was geboren. 

Het wijnbedrijf is door de generaties daarna gestaag doorgebouwd qua grootte (van 7 naar 25 hectare) en productiemethodes. Inmiddels is het dan ook een moderne wijnmakerij met strakke kelders vol RVS. De 11e en 12e (!) generatie, Jacques Cattin en Jacques Jr. staan inmiddels aan het roer van de wijnmakerij, de vrouw van junior heeft de export op zich genomen.

Recept: Appelgebak

Crémant kan over het algemeen goed gecombineerd worden met lichte, wat zoutere gerechten en visgerechten. Gezien het specifieke smaakpallet van deze vinden we hem echter erg goed bij een stuk appelgebak passen: het mondgevoel sluit goed aan bij de crispyness van de wijn, terwijl de smaken goed matchen. En het is toch een leukere combi om te serveren dan appeltaart met koffie 😉

Ingrediënten

  • 300gr bloem
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 200gr koude boter
  • 1 ei
  • 1kg granny smith of een andere zure appel
  • 150gr rozijnen
  • 1 citroen
  • 75 gr suiker
  • 1/2tl kaneel
  • zout

Laat de boter op kamertemperatuur komen en verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm (±24cm) in met boter en bekleed indien nodig de bodem met bakpapier. Klop dan ei los en snij de boter in blokjes. Zeef de bloem en basterdsuiker, in een kom en voeg de blokjes boter, een deel van het ei (op gevoel) en wat zout doe en kneed dit tot een soepel deeg. Laat dit afgedekt met folie in de koelkast rusten. 

Schil nu de appels, verwijder het klokhuis en snij in partjes en stukjes (variërend van formaat). Doe de stukjes in een kom en meng met 1el sap van de citroen, rozijnen, kaneel en suiker. Rasp er wat citroenrasp doorheen. 

Verdeel wat bloem over het aanrecht, rol de deeg daarop uit tot ongeveer 30 cm en bewaar de rest. Bekleed de bakvorm nu met het het deeg en vul deze met het appelmengsel. Druk goed aan en maag van het overgebleven deeg wat repen die je over de taart verdeeld. Bestrijk het deeg met de rest van het ei en plaats de taart in de oven. Laat de taart ongeveer 75 minuten bakken tot deze gaar en goudbruin is. Even laten afkoelen in de vorm en dan serveren met een fijn glas Cattin Sauvage!

Montes Sparkling Angel

We gaan de oceaan over met deze bubbel van Montes. De wijnstokken staan aangeplant in Valparaiso, in de Aconcagua in Chili. Dit wijngebied is een jonge D.O. en profiteert van de nabijgelegen Ocean. Koele, bewolkte ochtenden, zonnige middagen en weer bewolking in de namiddag, zorgen voor wat lagere temperaturen dan elders in Chili, wat weer helpt de druiven langzaam te laten ontwikkelen. Daarbij is de grond van graniet met daarboven een kleilaag, en geeft de druiven veel body en balans mee. 

De assemblage bestaat uit 70% Pinot Noir en 30% Chardonnay; de tweede vergisting gebeurt conform methode traditionelle. Na de gisting krijgen de wijnen maar liefst 36 maanden sur latte, met als resultaat een mooi glas mousserende wijn. Gedroogd fruit, bloemetjes, maar ook wat noten en broodsmaken. Serveer het glas op 6-7 graden: de bubbels zijn wat intens, maar geef het wat tijd en ze komen een stuk zachter over.

Montes

Montes is een medium-grote wijnmaker in Chili. In 1987 Startte Aurelio Montes met drie partners uit de wijnwereld dit wijnhuis, met een gezamenlijk geloof wijnen te kunnen produceren die van betere kwaliteit waren dan toen het geval was in Chili. Met hun eerste wijn, de Montes Alpha Cabernet Sauvignon, waren ze direct succesvol en dit werd de eerste premium wijn die door Chili werd geëxporteerd.

Na dit eerste succes bouwden de partners door aan het bedrijf, met als focus premium wijnen, bedoeld voor de export. Hiertoe zochten ze nieuwe gebieden binnen Chili, begonnen ze met aanplant tegen bergen en maakten gebruik van kennis uit klassieke wijngebieden. Ze bleven hierbij zelfstandig en succesvol in de premium categorie, één van de redenen waarom Aurelio recent nog is gekozen als meest invloedrijke wijnman van Chili. Leuk feitje: wist je dat het Montes was die in 2005 (!) de eerste premium Carmenere exporteerde?

Waar het bedrijf in 1987 begon naast 14 andere exporterende wijnmakers, zijn dat er inmiddels meer dan 200: onder deze groep geldt Montes nog steeds als de benchmark. Ze zijn dan ook gegroeid naar vijf wijngaarden (600ha), verspreid over Chili, om zo gebruik te kunnen maken van de kwaliteiten van de afzonderlijke gebieden. En is de zoon van Aurelio in het bedrijf gestapt als wijnmaker, wat het toch een beetje een familiebedrijf maakt…

Recept: carpaccio tompouce

De Montes Sparkling Angel is wat mij betreft een fijn glas als aperitief, maar past ook heerlijk bij een lekkere carpaccio. Nu verdient een voorgerecht met bubbels natuurlijk wat allure, daarom deze spin op de klassieke carpaccio!

Mosselen met champagnesaus

Ingrediënten (4p)

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 40gr pijnboompitten
  • 90gr pesto
  • 200 gr mascarpone
  • 120gr carpaccio
  • 8 zongedroogde tomaten
  • 40gr rucola
  • Peper en zout

Ontdooi de plakjes bladerdeeg en verwarm de oven voor conform de verpakking. Snij de plakjes bladerdeeg in tweeën en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Prik gaatjes in het deeg en bestrijk met een losgeklopt ei. Bak de plakjes voor 15-20 minuten goudbruin en gaar.

Rooster intussen de pijnboompitten even aan in een pan zonder olie en laat afkoelen. Meng de pesto met de mascarpone en breng op smaak met peper en zout. Snij de tomaatjes in stukjes. 

Leg nu vier plakjes gebakken bladerdeeg klaar. Spuit (met een spuitzak) wat van het pestomengsel over het bladerdeeg. Heb je geen spuitzak, smeer het dan voorzichtig en dik met een lepeltje. Verdeel hier de rucola, carpaccio en zongedroogde tomaten over en plaats het tweede stukje bladerdeeg bovenop. Spuit hier wat bolletjes pestomengsel op en garneer met nog wat rucola en de pijnboompitjes. Smakelijk!

Over Phylloxera