Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

Once you Pop – you can’t stop.” – Pringles

April 2024

Deze maand een bijzondere bubbel uit Italië: de Lugana Bollé! In de Premium box deze maand weer een mooie champagne, 100% Chardonnay van Premier Cru wijngaarden…

Wil je bubbels nabestellen? Met code “Bubbelement” krijg je altijd 10% korting op de bubbels uit het abonnement.

Alle boxen:

Bochet-Lemoine – Brut Réserve

Rijke en zachte champagne

Pratello – Lugana Bollé

Zacht en verfrissend Italiaans

Alberto Nani – Prosecco

Typische extra-dry prosecco

Mei

Aanvullend in de Premium Box:

Alsina y Sarda- Brut Nature

Toegankelijke en herkenbare cava, maar dan zonder dosage

Pierre Mignon – Blanc-de-Blanc

Zachte en romige blanc-de-blanc champagne

TBD

Volgt

Mei

Pratello Lugana Bollé

Een bijzondere verschijning, deze bubbel. Niet alleen oogt het flesje al erg vrolijk, tevens is het een druif je je niet vaak tegenkomt in mousserende wijnen én is hij op een andere methode geproduceerd dan de meeste Italiaanse bubbels. 

De druif dat is de Turbiana, ofwel de Trebbiano. De stokken staan aangeplant op een moraine bodem aan het Gardameer, met een gunstige expositie richting de zon en goede luchtdoorstroom die de rijping stimuleert. De druiven ondergaan zachte persing alvorens de vergisting start conform de Methode Ancestrale: de gisting wordt natuurlijk opgewekt, later kunstmatig afgebroken door de temperatuur te verlagen, waarna de wijn gebotteld wordt. Doordat de opslag van de wijn de vergistingstemperaturen weer mogelijk maakt, gist deze spontaan verder op fles. Na de vergisting rijpt de wijn nog 3-4 maanden door. De methode is gelijk aan Pet-Nat, die eerder al eens langs kwam, echter wordt deze wijn wel (onder druk) gefilterd en afgemaakt met een brut dosage.

De Lugana brut is mooi geel van kleur met een aanhoudende mouse. In de neus veel fruit als peer, appel, mango en perzik. Tevens zit er iets kruidigs in de wijn. In de mond is die rijk van smaak en fijn in balans. Hij doet denken aan een brut prosecco maar door de hartige tonen wijkt die toch een beetje af.

Azienda Pratello

Azienda Pratello is opgericht in 1860 en licht aan de zuidwestkant van het Gardameer door Vincenzo Bertola. Inmiddels is het huis toe aan de vijfde generatie en staat de huidige wijnmaker, Emiliano Rossi, hoog aangeschreven. Ze produceren een breed gamma wijnen met de druiven die typisch zijn voor het gebied: naast de Turbiana zijn dat Rebo, Manzoni en Gropello. 

Grootvader Dante Bertola die het bedrijf vanaf 1967 leidde, voedde zijn gezin op vanuit de overtuiging dat de boeren de hoeders zijn van de natuur. Het huis werkt dan ook volgens de “Pratello Idea”: ze stimuleren biodiversiteit in de wijngaard en werken biologisch sinds 2004. Hierbij verminderen ze bijv. kopergebruik en verlagen van de hoeveelheid sulfiet. Overigens niet alleen in de wijngaarden, ook bij de olijfbomen. Tevens wordt gewerkt met natuurlijke gisten en de nieuwste technieken.

Recept: kruidenrisotto

Niet alleen een smakelijk aperitief, ook naast een risotto houdt deze bubbel stand:

Ingrediënten (4p)

  • 200g risottorijst
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • Olijfolie of boter
  • Grote hand peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 5 blaadjes salie
  • 5 takjes basilicum
  • 1 el oregano
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 blokjes voor groentenbouillon
  • Bieslook 
  • 1/4 citroen
  • Peper en zout
  • Parmesaan

Hak alle kruiden fijn en snij het sjalotje en de knoflook fijn. Maak van de bouillonblokjes een liter bouillon. Smelt de boter in de pan en fruit de ui, knoflook en helft van de peterselie. Voeg dan de risotto, salie, tijm en oregano toe. Bak even kort door en blus af met de wijn. 

Bereid nu de risotto door telkens wat bouillon toe te voegen en deze op matige temperatuur in te koken. Telkens als de bouillon is opgenomen voeg je wat nieuwe toe, tot de risotto gaar is en geen vocht mee opneemt. Voeg dan de rest van de peterselie, de bieslook en basilicum toe en rasp er wat kaas doorheen. Knijp het citroensap uit, roer alles goed door en breng (verder) op smaak met peper en zout. 

Heerlijk als voorgerecht of “eenvoudig” genot met je glaasje bollé.

Pierre Mignon Blanc de Blancs Premier Cru

Een blanc-de-blanc is een (witte) champagne van witte druiven. Je kan er in principe vanuit gaan dat het dan de Chardonnay druif is: een elegante, soms licht romige stijl champagne met frisse zuren.

Deze BdB van Pierre Mignon is een schoolvoorbeeld van de stijl. De druiven staan aangeplant op Grand Cru wijngaarden bij de dorpen Chouily, Cramant en Avize op de Côte des Blancs. De kalkrijke bodem geeft een mooie mineraliteit mee, de 36-48 maanden rijping de complexiteit. Het glas toont delicate aroma’s van appel, bloemen, citrus en gerijpt geel fruit, in de mond mooie zuren en een romig karakter. De lange afdronk maakt het geheel af.

veChampagne Pierre Mignon

Middenin de Marnevallei, in het dorp Le Breuil, tref je het huis Pierre Mignon. De wijngaarden (18ha.)  zijn echter in de hele streek te vinden: niet alleen rondom het dorp, maar ook op de Côte des blancs en rondom Epernay. Zo’n 50% van hun stokken is Meunier, 40% is Chardonnay en de rest Pinot Noir. De wijngaarden zijn overigens gecertificeerd met HVE, waarmee ze aantonen duurzaam (maar nog niet biologisch) te werken.

Al vijf generaties produceert de familie mooie champagnes, met name gericht op de betere horeca. De champagnes van Pierre Mignon zijn internationaal dan ook in diverse sterrenzaken te drinken. En dat niet alleen; ze hebben ook een cuvée speciaal voor Disneyland ontwikkeld. 

Pierre Mignon en zijn vrouw Yveline runnen het bedrijf, waar dochter Céline verantwoordelijk is voor de export en commerciële relaties en zoon Jean-Charles voor de wijngaard en het wijnmaken. Los van een modern-commerciële presentatie blijft het dus een traditioneel champagnebedrijf, van generatie op generatie.

Recept: Coquille in miso beurre-blanc

Niet alleen is deze blanc de blanc een geweldig aperitief, je serveert hem gemakkelijk met zeevruchten en witte vis. Wij gaan voor een mooi voorgerechtje met coquille. 

 

Ingrediënten 4p

  • 85 gr roomboter
  • 4 grote coquilles
  • 85ml saké
  • 1 et mirin
  • 2/3 el miso 
  • Vel nori

Snij de boter in blokjes en zet terug in de koelkast. Kook dan de saké met de mirin in tot ongeveer de helft over is. Druk de miso door een zeef en voeg toe aan de pan; roer het geheel tot een gladde massa. Hou het mengsel tegen de kook aan maar niet laten koken.

Voeg één voor één de blokjes boter toe en terwijl je blijft roeren met een garde. Zet de saus op een lage stand en houdt warm. Snij de nori in mooie reepjes.

Bak nu de coquilles in een beetje boter goudbruin in een pan: dit doe je in ongeveer 1 minuut per zijde. Schep de miso beurre blanc op een bord en leg de1 coquilles er bovenop. Garneer met de nori en serveer met een mooi glas Blanc de blancs