Bubbelement

Jouw abonnement op mousserende wijn

“Come quickly, I’m tasting the stars!”

Oktober 2024

Wil je bubbels nabestellen? Met code “Bubbelement” krijg je altijd 10% korting op de bubbels uit het abonnement.

Alle boxen:

Hervé Mathelin – Brut Rosé

Zachte & fruitige rosé champagne

Alsina y Sarda – Gran Reserva

Krachtige en rijpe cava

Messias – Meio Seco

Krachtige en rijpe cava

Aanvullend in de Premium Box:

Domaine d’Eole – Bulle d’Eole

Elegante en bloemige Rolle

Mondet – Blanc de Noirs

Typische noir-champagne: met een bite

Volgt

Volgt

Gran Reserva Sello

Cava in Nederland is meestal jong en fruitig, haast een beetje in het smaakprofiel van Prosecco. Veel wijnhuizen produceren echter een brede reeks bubbels, variërend in dosage en rijping. Daarnaast wordt in een poging de wat “goedkope” naam van cava te verbeteren gespeeld met oude stokken, terroir en meer. Deze Gran Reserva van Alsina y Sarda is daar een goed voorbeeld van. 

De druiven groeien aan geselecteerde stokken van 30-40 jaar oud: Op deze leeftijd begint het voor de plant lastiger te worden veel fruit te leveren, en gaat de kwaliteit per druif omhoog. De druifjes worden voorzichtig geperst en 50% van het sap wordt gebruikt voor de Sello. Vergisting heeft plaats op lage temperatuur (15 graden) in RVS tanks. 

De assemblage bevat vervolgens 50% Xarel-lo, 30% Macabeo en 20% Parallada en gaat voor de tweede vergisting op fles, waar de de wijn 36-48 maanden op de lie rijpt. Vergelijk dit met het minimum voor cava, 9 maanden, en je begrijpt dat er een heel ander smaakprofiel ontstaat. 

In het glas valt ten eerste de kleur op, die al wat donkerder is dan andere bubbels. Aroma’s zijn fruitig, denk aan groene appel, limoen en kiwi, maar ook gedroogd fruit en noten komen boven. Licht autolytische tonen maken het geheel af met als resultaat een rijk en smaakvol glas cava.

Alsina y Sarda

Alsina & Sarda is een bodega op zo’n 50km van Barcelona. Sinds begin 1862 verbouwden boeren druiven op het land “Cal Janes” om te verhandelen, waarbij ze in de loop van de tijd beter gingen samenwerken en uiteindelijk hun eigen wijnen begonnen te produceren. In 1982 kwam hier de cavaproductie bij, gestart in de de kelders van één van de families. In die periode groeide het bedrijf ook hard, waardoor er werd uitgeweken naar de huidige gronden in Las Tarumbles. Hier worden inmiddels 9 wijngaarden gecultiveerd. 

Sinds het begin werkt de bodega met respect voor de omgeving en natuur: het bedrijf werkt dan ook biologisch en produceert wijnen op vegan wijze. De stijl van het huis is duidelijk herkenbaar als Penédès cava, maar de keuzes in rijping maken de wijnen net wat uitgesprokener. 

Familie Mondet Champagne

Recept: Gegratineerde oesters met cava

De cava laat zich fijn smaken als aperitief, maar natuurlijk ook bij zeevruchten. Wij gaan voor een smaakvolle appetizer met oesters.

Ingrediënten (4p)

  • 12 oesters
  • 50ml cava
  • 100ml kookroom
  • 1 sjalot
  • 20g pecorino
  • Citroensap
  • peper & zout
  • maizena

Verwarm de oven voor op 200 graden op de (boven)grillstand, snipper de sjalot en rasp de kaas. 

Open dan de oesters met een oestermes en van het vocht op. Maak de oesters los, draai ze om en leg deze terug in de schelp. 

Zeef het oesterfocht zodat het helder is en geen stukjes bevat. Fruit dan het sjalotje aan in wat boter of olie en voeg vervolgens het oestervocht en cava toe en laat inkoken. Voeg dan de room toe en laat indkken tot een smeuige saus. Als het te dun blijft kun je eventueel wat maizena toevoegen. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Leg de oesters op een ovenrooster en zorg dat ze stabiel liggen. Lepel wat saus over de oesters en bestrooi met de kaas. Grill nu in 3-4 minuten gaar en serveer met een fijn glas cava!

Blanc de Noirs

Tijdens een vernieuwing van een aantal wijngaarden vroeg de familie Mondet hun kweker (van de planten) een selectie van hun wijnstokken de te maken om zo te weten hoe te vernieuwen maar tegelijkertijd de authenticiteit en het genetisch erfgoed van het landgoed te behouden. In dit proces ontstond de overtuiging een 100% Pinot Noir champagne te produceren, gebaseerd op losse druiventrossen.

De stokken staan aangeplant op een kalkrijke kleibodem en worden op de hand geplukt. De eerste gisting vind plaats op RVS vaten, waarna 10% van het sap houtopvoeding krijgt. Na de tweede gisting rijpt de wijn 4 jaar door op de lie voordat deze wordt afgemaakt met een dosage van 2 gr/l (extra brut).

Het resultaat is een klassieke Blanc de Noir, met goudgeel van kleur met een typische glans. De neus toont kers, framboos en viooltjes, maar ook wat brioche en gedroogd fruit. In de mond stevig, maar fris van smaak met een aanwezige mousse.

Champage Mondet

Mondet is een vierde generatie wijnhuis en het resultaat van diverse huwelijken in de champagnestreek. In 1926 begon Jules Mondet kleinschalig met het aanplanten van druivenstokken om er champagne mee te maken. Enkele jaren later starten Jean en Jeanne het champagnehuis Pognot. Waar Jules Mondet zijn bedrijf overdroeg aan Eliane en Daniel Mondet en die op hun beurt weer aan Francis Mondet, trouwt de dochter van Jean en Jeanne met Gilbert Mongardien, resulterend in een nieuw champagnekoppel. Hun dochter trouwt later weer met Francis, waardoor de huizen Pognot, Mongardien en Mondet één worden. Interessant om te zien is dat hier de naam van de mannelijke kant overleeft en het nieuwe maison zo blijft heten, niet ongewoon in de champagne. 

Inmiddels Line en Laurence Mondet met hun mannen Laurent en Fréderic aan het roer. Ze bezitten inmiddels zo’n 10 hectare aan wijngaarden, waar Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay aangeplant staan. Met de drie traditionele druiven maken ze een brede selectie aan wijnen, stuk voor stuk met een vol en nootachtig karakter, mede veroorzaakt door de rijping, die bij Mondet altijd 3-7 jaar is. 

In de kelders liggen dan ook zo’n 350.000 flessen te rijpen, waar zo’n 200 meter aan ruimte voor is. Ruimte die overigens door Francis deels handmatig nog is uitgegraven in de jaren 70. De kelders bestaan nog uit natuurlijk kalksteen, iets waar de familie tros op is. Tijdens een rondleiding wordt je dan ook gewezen op de fossielen die her en der zichtbaar zijn in het steen.

 

Recept: Eendenborst met appelmayonaise

Een blanc de Noir champagne is ideaal om te pairen met eten, denk aan kaviaar, worsten, eend en foie gras. Om het enigzins binnen de perken te houden kiezen wij voor een fijn voorgerecht met eend. 

Ingrediënten 4p (voorgerecht)

  • 180 gr gerookte eendenborst in plakjes
  • 4 el mayonaise
  • 1/4 Granny Smith appel
  • 1 el olijfolie
  • handvol Rucola melange
  • Granaatappelpitjes
  • Peper

Schil de appel en snijd in kleine stukjes. Meng dit door de mayonaise en meng met de staafmixer tot een glad mengsel. 

Meng 1 eetlepel van dit mengsel met de olijfolie en meng dit door de sla. 

Verdeel nu de plakjes eendenborst over de borden, en plaats in het midden een handje sla. Garneer het gerechtje met de rest va de appelmayonaise en de granaatappelpitjes en serveer met een glas van die heerlijke Blanc de Noir!