Bubbelement

Jouw abonnement op mousserende wijn

“Too much of anything is bad, but too much champagne is just right.” – F. Scott Fitzgerald

Juli 2024

Wil je bubbels nabestellen? Met code “Bubbelement” krijg je altijd 10% korting op de bubbels uit het abonnement.

Alle boxen:

Mondet – Grande Réserve

Rijke, nootachtige champagne

Louis de Grenelle- Si Irresistible

Zachte & fruitige crémant uit Saumur

Valle Martello – Spumante brut

Fijne bubbel van de inheemse cococciola

Aanvullend in de Premium Box:

Messias – Millesime 2020

Koninklijke bubbel uit de Bairrada

Giribaldi – Alta Langa

Rijke metodo classico uit Piëmonte

Volgt

Volgt

Si Irresistible

In de brede reeks crémants van Louis de Grenelle valt de frivole Si Irresistible direct het oog. Mooi lichtroze van kleur met in een stijlvolle transparante fles. Gelukkig is het geen uiterlijke schijn, want de wijn zelf is ook zeer smaakvol.

De bubbel is een assemblage van Grolleau Noir en Grolleau Gris, varianten van de Grolleau die wellicht bekend is van Rosé d’Anjou. Aan deze assemblage wordt een fractie rode wijn toegevoegd om de kleur te verkrijgen waarna de tweede vergisting op fles plaatsheeft. Om zowel de fruitige karakter te bewaren maar toch een zekere complexiteit mee te geven rijpt de bubbel vervolgens 3-12 maanden op de lie. De precieze duur is onbekend en lijkt het geheim van de caviste. Afgemaakt met een brut dosage verlaat die ten slotte de kelders van Saumur. 

De wijn oogt haast pastelroze in het glas en biedt aroma’s van framboosjes, aarbei en citrus. In de mond proef je ook wat sappige perzik, banaan, pattiserie en witte bloemen. Een heerlijk zomers aperitief of verrassende afsluiting van je maaltijd. 

Louis de Grenelle

In de kelders van Louis de Grenelle liggen al sinds 1859 wijnen te rijpen on de straten van Saumur, in het hart van de Loire. Fun fact: in de kelder tref je naambordjes die corresponderen met de bovengelegen straten. 

In 1976 namen Hubert Bodet en twee zakenpartners de wijnkelders over: vervallen en tegen ieders advies. Ze hadden echter een visie, gestoeld op het combineren van ambachtelijke expertise en moderne wijnmaaktechnieken. De eigen wijngaarden met goede bodem hielpen daarin natuurlijk ook.

De tijd heeft zijn gelijk gekregen: Louis de Grenelle is nu het laatste grote onafhankelijke familiebedrijf, gespecialiseerd in mousserende wijn. Familiebedrijf, want Françoise Flao, de dochter van Hubert, kwam in 1983 in het bedrijf en heeft in 2009 het stokje overgenomen. Samen et haar man, Jaen Pierre Flao bouwen ze door op de kenmerkende Louis de Grenelle stijl en voegen hier een vleugje innovatie aan toe. 

Familie Mondet Champagne

Recept: zomerse tiramisu

Wat mij betreft is de rosé op zijn best op zichzelf, om van te genieten het zonnetje. Hij combineert echter ook heel fijn met rood fruit en (niet te zoete) desserts, zoals dit nagerecht met mascarpone en frambozen.

Ingrediënten (dessert, 4 personen)

  • 250 gr mascarpone
  • Cantuccini of amaretti koekjes (1 handje)
  • Lange vingers
  • 250 gr frambozen
  • 250 gr aarbeiden
  • Suiker naar smaak
  • citroensap

Meng de mascarpone in een kom met wat suiker en citroensap naar smaak. Prak de helft van de frambozen met een vork en roer er doorheen. Snij de aardbeien in partjes, verkruimel de koekjes en roer beide er ook doorheen.

Serveer het desserts in brede glazen. Begin met een laagje van lange vingers: breek evt indien nodig. Lepel hier een dikke laag van de mascarpone op, gevolgd door een laagje lange vingers en nog een laag mascarpone. Maak af met de rest van de framboosjes en serveer met een glas Si Irresistible!

‘Alta langa’ Sparkling brut 

Bruisend Italië heeft meer in huis dan Prosecco, met deze Alta Langa als bewijs. De Chardonnay en Pinot Nero (Pinot Noir) staan aangeplant op een kalkrijke bodem rondom het dorp Rodello en worden op de hand geplukt. De druiven ondergaan zachte persing en een vergisting op lage temperatuur gedurende 28 dagen. Na een periode rust op stalen vaten volgt de assemblage en een tweede vergisting op fles, gevolgd door minimaal 30 maanden op de lie. Remuage vindt vervolgens handmatig (!) plaats voordat de wijn wordt gedegorgeerd en afgemaakt op een brut dosage. 

Het resultaat is verrassend ruik: mooi goudgeel van kleur met aroma’s van peer, abrikoos, perzik, sinaasappel en brioche. Licht kruidig en een een flinke mousse. 

Azienda Agricola Mario Giribaldi

Azienda Agricola Mario Giribaldi is een derde generatie familiebedrijf, nu bestaande uit tien leden die dagelijks vol passie aan de wijnen werken. 

In de filosofie van de familie bepaalt het klimaat de regels en daarmee de kwaliteit van de druiven. “Het enige dat we kunnen doen is het weer volgen en beslissen wat we in de wijngaard gaan doen om onze wijnstokken de maximale aandacht en zorg te geven en ervoor te zorgen dat de knoppen zo goed mogelijk groeien”. Daarom is Giribaldi in 2001 dan ook overgestapt biologische productie, gevolgd door certificering in 2004, als een van de eerste wijnmakers. 

Het huis bevindt zich in de Piemonte, het leeuwendeel van de productie is dan ook rood, naast deze fijne Spumante en heerlijke moscato d’Asti. 

Recept: geroosterde forel

Deze Spumante is heerlijk als aperitief maar heeft voldoende body om een maaltijd te vergezellen. 

Ingrediënten (licht hoofdgerecht, 4p)

  • 4 forelfilets
  • 1 ciabatta
  • 1 citroen
  • 1 dikke teen knoflook
  • 4 artisjokkenharten
  • 4 plakken streaky bacon
  • 4 takjes verse tijm
  • Een handje vol amandelen
  • Een paar blaadjes munt
  • Verse peper
  • Zeezout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de amandelen kort in een pan of in de oven en bak de ciabatta’s af. Hak de knoflook. Stamp de geroosterde amandelen in een vijzel doe er een paar blaadjes munt bij.

Haal de korst van de afgebakken ciabatta en doe het in een keukenmachine. Doe hier de amandelen, een beetje citroenschil, de gehakte knoflook, de artisjokkenharten en 5 lepels olijfolie bij en voeg hier zout en peper naar smaak toe. Mix het geheel goed door. Leg dan de forelfilets op een rooster en vul de filets met het mengsel. Leg een plak bacon op elke vis en maak af met de tijm. 

Bak dan 15 minuten in de oven, totdat de forel lekker is geroosterd en crispy is. Buon appetito!