Bubbelement
Jouw abonnement op mousserende wijn
“Come quickly, I’m tasting the stars!”
Januari 2025
Wil je bubbels nabestellen? Met code “Bubbelement” krijg je altijd 10% korting op de bubbels uit het abonnement.
Alle boxen:
Bochet-Lemoine – Brut
Fruitige maar klassieke champagne
Patrick Simcic – Pavlina
Fruitige en lichtzoete spumante
Dirk Kessler – Riesling Trocken
Smaakvol en offdry Riesling
Aanvullend in de Premium Box:
Nadal – Prosecco Extra Dry
Fruitige & klassieke prosecco
Betwus Wijndomein – Betuwse Bruis
Fruitig alcoholvrij van eigen bodem
Volgt
Volgt
Pavlina
De Pavlina is een spumante van wijnmaker Patrick Simcic uit Slovenië. Deze hebben we sinds eind 2021 in onze selectie, waarbij Patrick de bubbel gaandeweg heeft verbeterd. De cuvée bestaat uit 80% chardonnay en 20% rebula. De tweede is een lokaal befaamde druif, die beter bekend is onder de Italiaanse naam: Ribolla. De druif is hoog aan zijn zuren, met een zekere mineraliteit en bloemigheid; eigenschappen die mousserende wijn ten goede komen. Tegelijkertijd kan die ook goed rijpen richting nootachtige aroma’s en is die erg geschikt om orange wine van te maken.
De 38-jaar oude druivenstokken staan aangeplant op een mergelbodem in de heuvels van Brda. Deze arme bodem zorgt voor een gestage rijping van de druiven, terwijl de heuvels een gunstige ligging t.o.v. de zon mogelijk maken. Tevens dragen deze bij aan het klimaat: landinwaarts bevind zich een heuvelrug terwijl vanuit het zuiden invloeden vanuit de Adriatische Zee de wijngaarden bereiken.
Patrick heeft bij al zijn wijnen een duidelijke visie hoe hij tot het eindresultaat wilt komen. Bij deze Spumante betekent dit dat hij de druiven halverwege augustus handmatig oogst, deze zacht perst (tot 0.8 bar) en vervolgens acht maanden laat rusten op fijne droesem in betonnen tanks. Dit zorgt ervoor dat de smaken mooi integreren en er geen invloed van zuurstof is: hierdoor blijft de frisheid behouden.
De tweede gisting vindt vervolgens plaats volgens de methode traditionelle (op fles), waarbij elke batch die we van Patrick ontvangen langer heeft gerijpt. Waar het in het begin 1,5-2 jaar was, met als resultaat een frisse bubbel met een mooie mineraliteit, krijgt de wijn inmiddels 3 jaar sur lie, waarmee die rijk en zacht wordt met tonen van gele appel, perzik, abrikoos en melkbroodjes. Een fijn glas om in dit nieuwe jaar mee te toasten!
Patrick Simcic Wines
45 jaar terug plantten Vladimir en Zmaga Simcic de eerste wijnstokken op hun terrein in Biljana, een klein dorp in Brda, een bekend Sloveens wijngebied grenzend aan Italië. Radovan en Anita zetten de gaard vervolgens voort maar het was kleinzoon Patrick die in 2018 besluit het wijndomein verder te ontwikkelen. Met een naamswijziging naar ” Patrick Simcic Wines”, strakke etiketten maar bovenal een duidelijke visie op hoe wijnen te ontwikkelen op de specifieke Ponca bodem. Deze mergelbodem met veel kalk en mineraliteit biedt een mooie grond voor de wijnen, terwijl de invloeden van de omringende heuvels en nabijgelegen middellandse zee zorgen voor een gunstig klimaat.
We ontdekten dit wijnhuis bij toeval tijdens een reis in Slovenië. Patrick nam ons tijdens een proeverij mee langs zijn range aan wijnen en vertelde enthousiast over de keuzes die hij maakt om zijn druiven volledig tot hun recht te laten komen. Dit begint in de gaarden, waar de mergelbodem meerdere lagen kent en hij zorgvuldig kiest welke wijnsoort waar aangeplant staat. Maar vooral in de wijnkelders speelt hij met technieken: schilweking (Orange wine en een bijzondere rebula), interte vergisting op betonnen vaten en overpompen van rode wijnen om daar juist meer zuurstof in het proces te krijgen. Hij droomt hierbij groot, waarbij hij zijn roots (en die van de wijnen) aan de wereld wil laten zien. Wij helpen daar graag in mee en zijn dan ook de importeur van zijn wijnen voor de Nederlandse markt. Benieuwd naar de “stille wijnen”? Bekijk dan de webshop van Tchin-Tchin.
Recept: Salade met forel
Vanzelfsprekend is de bubbel zeer geschikt als aperitief. In Slovenië hebben ze er een handje van om daar een mooi plateau met worst en (droge) kaas naast te zetten; dat is dan ook zeker een combinatie die het goed doet. De aroma’s en ziltigheid staan echter ook lichte gerechten toe, zoals deze heerlijke salade met forel
Ingrediënten (4 personen)
- 100 gram gerookte forel
- 1 groene appel
- 75 gram veldsla
- 50 gram dop- of tuinerwten
- Halve citroen/citroensap
- 2 el Mayonaise
- Handje walnoten
- Peper en zout
Kook eerst de doperwten even gaar. En spoel ze af onder koud water. Meng de mayonaise met het sap van een halve citroen tot een dressing en breng deze op smaak met peper en zout.
Meng een deel van de dressing (naar smaak) door de veldsla en bewaar de rest apart om naar smaak toe te kunnen voegen aan tafel. Snij tot slot de appel in dunne plakken.
Maak nu de borden op: begin met een pluk veldsla van de aangemaakte veldsla en strooi de doperwten hierover. Verdeel vervolgens de forel over de borden en garneer met de plakjes appel. Verkruimel tot slot de walnoten over de salades heen en serveer met een lekker glas Spumante!
Betuwse Bruis wit
Alcoholvrije dranken zijn sterk in opmars en dat betekent dan ook dat er veel nieuwe dingen worden bedacht. Zo ook alcoholvrije bubbels: deze kun je eigenlijk op twee manieren maken: door wijn te de-alcoholiseren en met de methode gazifiée bubbels toe te voegen, of door het sap van wijndruiven niet te gisten en direct bubbels toe te voegen. Je mag je afvragen of dit dan wijn kan heten, tegelijkertijd is het een pure weergave van de kenmerken van de druif: een deel van de aroma’s verdwijnt immers bij het dealcoholiseren.
De Betuwse Bruis wordt gemaakt van vroeggeplukte Johanniter druiven, die worden weggeknipt om de andere druiven ruimte te geven zicht verder te ontwikkelen. Hierdoor hebben ze een mooie zuurgraad. Na de persing wordt met de methode gazifiée koolzuur toegevoegd. Het is een verrassend glas alcoholvrije bubbels met aroma’s van druif, gele appel perzik en een aangenaam zoetje. De bubbel is zacht en het geheel is goed doordrinkbaar. Een goed aperitief voor jong en oud en smakelijk bij schaal- en schelpdieren.
Betwus Wijndomein
Toen Diederik Beker het akkerbouwbedrijf van de familie overnam besloot hij zich te richten op producten die rendabeler waren dan graan en suikerbiet. in 2004 werden de eerste wijnstokken aangeplant waarbij is gekozen voor druivenrassen die goed gedijen in het Nederlandse klimaat en op de kleibodem. Het meerendeel betreft witte druiven, zoals de Johanniter en Sauvignier Gris. Inmiddels is het Betuws Wijndomein met 7 hectare één van de grotere wijngaarden van Nederland. De wijnmaker staat goed aangeschreven en scoort regelmatig hoog in diverse wijnconcoursen; verder adviseert hij ook diverse andere wijnmakers. Partner Arina van Leenen, met een achtergrond als sommelier, kwam later ook in het bedrijf, waarmee ze niet alleen een duidelijke stap richting gastronomie maken met de wijnen, maar ook het domein zelf anders zijn gaan exploiteren. Zo kun je er nu terecht voor proeverijen en cursussen, een hapje eten of genieten van een concert in de wijngaard. Een aanrader in midden Nederland!
Recept: Lazy January aspergesnack
Wanneer je in Januari dan toch aan goede voornemens werkt, mag er ook een andere snack op tafel. Groene asperges smaken heerlijk bij de Johanitter druifjes en het restzoetje combineert goed met de Japanse bereiding!
Ingredienten (2 personen, snack)
- 350 gram asperges
- 50 gram miso
- 30 ml mirin
- 15ml sake
- 15 ml rijstazijn
- 5cm gember
- Boter voor de grillpan
- peper en zout naar smaak
Rasp de gember en meng dit met de miso, mirin, sake en rijstazijn. Bestrijk de asperges met wat olie en grill deze in een grillpan kort. Bestrijk dan (lekker dik) met de misomix en grill gaar. Serveer naast je glaasje bubbels. Eventueel kun je het ook met wat witte rijst als lunch serveren.