Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

Sometimes you have to be like Luke Skywalker, throw the instruments away and go by feel.” – Phil Plummer

Januari 2024

Laten we beginnen met de beste wensen! We hopen dat 2024 een bruisend jaar wordt. Deze maand tref je in jouw box een heerlijke cava; in het premium abonnement daarbij een fijne champagne.

Wil je bubbels nabestellen? Met code “Bubbelement” krijg je altijd 10% korting op de bubbels uit het abonnement!

Mas de la Basserola Cava Brut

Mas de Basserola is gespecialiseerd in terroircava, iets wat je in de cava la Guarda brut al kunt terugproeven. De druiven uit eigen wijngaarden (Parellada en Macabeo) worden zacht geperst en vergist met natuurlijke gisten uit dezelfde gaarden.

De tweede gisting vindt vanzelfsprekend op fles plaats maar volgt 15 maanden rijping bij een constante temperatuur van 17 graden. Cava rijpt normaal minimaal 9 maanden, deze keuze van de maker is bedoeld om de natuurlijke smaken extra kracht bij te zetten. De dosage is slechts 6,5gr/l: lager dan gangbaar bij dergelijke cava

De wijn is lichtgeel, met aroma’s van peer, kweepeer en minerale nuances. In de mond is het zacht, romig en met een geroosterde achtergrond. Fijne bubbel en goed geïntegreerd door de veroudering.

Mas de la Basserola

In 1869 startte de familie Vives wijnbouw rondom hun boerderij in Pla de Manlleu. De 6 hectare eigen wijngaarden beginnen letterlijk waar de muren van de boerderij ophouden. Sinds 1987 heeft de familie zich gespecialiseerd in het produceren van cava onder de naam van deze boerderij: Mas de la Basserola. Anno 2023 zijn de vierde en vijfde generatie van de familie degenen die de wijnen produceren. Guillem (5e) staat met zijn vader Joan in de wijngaarden, terwijl zijn moeder (Theresa) verantwoordelijk is in de wijnkelders.

De filosofie van het bedrijf is om authentieke wijnen te produceren, die de essentie van het terroir, klimaat en lokale variëteiten maximaal tot uitdrukking brengen. Op de eigen wijngaarden staan dan ook alleen ruim 40-jaar oude stokken van de Parellada en Macabeo aangeplant. Daarnaast cultiveert de familie ook wijngaarden van diverse dorpsbewoners, deze druiven worden echter gebruikt voor de stille wijnen die ze naast de cava’s op de markt brengen.

De familie Vives werkt verder volledig biologisch en de druiven worden handmatig geplukt. 

Familie Mondet Champagne

Recept: Tonijn Tataki

Deze cava is ideaal als aperitief of om lekker mee te borrelen. Maar iets apannenders kan zeker ook, we kiezen tonijn tataki!

Ingrediënten (4p)

  • 600 gr tonijn (van de visboer!)
  • 30 gr sesamzaadjes (zwart of bruin)
  • 30 ml soja saus
  • 2 bosuitjes
    4 radijsjes
    2 el mayonaise
    Sap van een halve limoen
    1,5 el sesam olie
    Verse rode peper (naar smaak)

Meng in een kom de mayonaise, limoensap en sesamolie met elkaar tot een sesam mayonaise. Zet apart. Snij dan de radijsjes in dunne plakken, de rode peper in dunne ringetjes en hak de bosui fijn. Snij de tonijnmoot doormidden en smeer hem in met sojasaus. Bedek vervolgens alle zijden met de sesamzaadjes. 

Verhut een koekenpan met wat olijfolie en bak de tonijn aan alle kanten ca. 30seconden. Laat vervolgens afkoelen en snij de moot in dunne plakjes.

Garneer met de sesam mayonaise, radijs, bosui en peper. En eht glaasje cava ernaast natuurlijk!

Bochet-Lemoine Les Grimprés

Cuvée Les Grimpres 1955 is een bijzonder glas: dat begint al in de wijngaard. De gelijknamige wijngaard is in 1955 namelijk beplant met (inmiddels) oude stokken Chardonnay. De zuidelijke expositie en oude stokken zorgen voor zeer goed fruit, waarbij de familie Bochet jaarlijks o.b.v. een blindproeverij besluit of de druiven (en het sap) goed genoeg zijn voor deze champagne. Zo ja, wordt deze apart van de andere wijnen gevinifieerd in een kleine tank. Er is geen assemblage: de wijn kent 1 jaargang (verzonden is 2016, afgelopen week zijn we overgegaan naar 2018) en 1 druif. De champagne is daarmee wel een blanc de blanc, maar geen millesimé. De familie bepaalt namelijk zelf of ze de vintage uitbrengen, los van het overkoepelende AOC besluit of een jaargang een millesimé mag voortbrengen. 

De champagne krijgt minimaal 4 jaar flesrijping, wordt afgemaakt met een dosage van 5,65 gr/l en rust maar lieft 8-9 maanden na degorgement voor een volledige integratie van de smaken. 

Een gouden gloed in het glas, aroma’s van tropisch fruit, karamel en wat brioche maken het een mooi vol glas. Een glas dat overigens bij elke jaargang meer richting een typische blanc-de-blanc schuift, maar zijn terroirkenmerken (en die van de oude stokken behoudt). Elke keer weer genieten!

Champagne Bochet-Lemoine

Bochet-Lemoine is één van de wijnmakers waarmee wij al sinds het begin samenwerken. Kwalitatieve champagnes met een uitgelezen karakter waarvan we er vijf in ons assortiment aanbieden. Vader Jacky en zoon Pierre (vierde en vijfde generatie wijnmakers) hebben de drie bekende druivensoorten aangeplant op de 8,5 hectare aan wijngaarden rondom Cormoyeux en Faverolles-et-Coëmy. Temidden van de wijngaarden in Cormoyeux bevindt zich ook het maison, waar je tevens een kamer of appartement kunt huren: leuk voor een bezoekje aan de streek.

Onder het maison zie je de ontwikkeling van het familiebedrijf terug, de kelders bestaan namelijk uit drie delen. Via de ontvangstruimte kom je eerst in de oorspronkelijke Cave: donker, schimmels op het steen en een atmosfeer waar je dorst van krijgt. Een tweede ruimte is vervolgens door de derde generatie opgezet: ruimer en jonger. De derde kelder tot slot is door Jacky aangebouwd: dit betreft haast een betonnen bak, hoog, schoon en gebouwd voor groei. Verspreid door de kelders liggen een kwart miljoen champagneflessen te rijpen. Ook in de ruimtes voor de wijnproductie zelf zie je de kentering, zeker nu Pierre het domein heeft overgenomen en steeds meer zijn visie begint uit te voeren: Zo staat er een separate wijntank voor de wijn ” Les Grimpres”, een solerasysteen voor de BDN en kleine houten vaten waarmee geëxperimenteerd wordt.

Recept: kalfsreepjes in roomsaus

Dit glas is er een om uit een groot wijnglas te drinken en stilaan van te genieten, maar ook stevig genoeg om naast visgerechten of zelfs vlees te serveren…

Ingrediënten (4p)

    • 500 gram kalfsvleesreepjes
    • 2 bosje bosuitjes
    • 2 doosje champignons
    • 0,5 liter room
    • bloem
    • olijfolie
    • Gorgonzola (eventueel)
    • zout en versgemalen peper
    • Rostirondjes
       

    Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast. Bebloem de reepjes en strooi er naar smaak versgemalen peper over. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Laat eventueel twee bosuitjes heel die je kunt blancheren en serveren als garnering bij het gerecht. 

    Snijd dan de champignons in plakjes en verwarm een wok of hapjespan met olijfolie. Fruit de bosui kort aan en bak vervolgens de champignons het vlees mee. Roerbak tot het vlees lichtbruin is gekleurd en voeg dan de slagroom toe. En eventueel wat stukjes gorgonzola naar smaak. Laat licht inkoken en serveer het met de rostirondjes en een glas champagne!