Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

Sometimes you have to be like Luke Skywalker, throw the instruments away and go by feel.” – Phil Plummer

November 2023

Pet-Nat, beter bekend als Petillant Naturel, is de “natuurwijn onder de bubbels”. Of de bubbel onder de natuurwijnen natuurlijk. Geproduceerd op de oermethode, de methode Ancestrale, en meestal ongefiterd kan de stijl vele kanten op: van schoon en commercieel tot funky en uitgesproken. Deze maand staat Pet-Nat zowel in het bubbelement standaard als premium centraal. Een tipje vooraf: keer de fles voor openen voorzichtig om: als je dit vergeet zal je eerste glas helder en fruitig zijn, de laatste troebel en complex. 

Quinta das Arcas Tapada Nova Pet-Nat

De Tapada Nova Pet-Nat is één van de mousserende wijnen van Quinta das Arcas. Naast twee bubbels op methode traditionelle produceren ze in de Vinho Verde regio deze fijne wijn, een assamblage van Azal en Arinto (50/50). De druiven groeien aan stokken van meer dan 30 jaar oud in het specifieke microklimaat rondom Sobrado. 

Wijmmakers Fernando Machado and Henrique Lopes hebben gekozen voor een fruitige stijl pet-nat, die wegens de gisting wel de eerste rijpingstonen laat zien. Hou de fles voor de grap eens voor het licht en je ziet de gisten nog drijven. 

De wijn is droog van stijl en bevat 12% alcohol. Hij is troebel en citroengeel van kleur, oudere flessen zelfs wat donkerer. In de smaak vooral fruit, zoals appeltjes, limoenschil, maar ook perzik en lychee. Serveren is het beste op 8-10 graden, dan zul je ook wat autolytische tonen, zoals biscuit, tegenkomen. Al met al een interessante pet-nat: relatief toegankelijk maar ook rijk van smaak. Voor de leden die al langer lid zijn: deze zit tussen de zeer fruitige Nivarius Pet-Nat en de complexe Rurale in.

Quinta das Arcas

Quinta das Arcas is in 1985 opgericht door Antónia Esteves Monteiro, nadat hij een tiental jaren bezig is geweest de wijngaarden van de familie samen te voegen en te moderniseren. Met het realiseren van de nieuwe naam van het bedrijf, konden direct de reeds geproduceerde wijnen van die wijngaarden gebotteld en naar de markt gebracht worden. Gedurende de periode die volgde wist de familie meerdere quintas aan te kopen en zo door te groeien in aantal hectares maar bovenal wijnbouwmogelijkheden.

De visie is om de beste druiven te ogsten met respect voor de natuur. Zo waren ze de eerste die een biologische Vinho Verde uitbrachten in 2012 en is er een sterke focus op inheemse rassen, waar Portugal er nogal wat van heeft. De 3 aangekochte quintas rondom Quinta das Arcas verbouwen zeven druivensoorten, waarvan 6 Portugese. De 5e wijnmakerij ligt 400 km zuidelijker in de Alentejo en richt zich op druiven die daar het beste gedijen. 

“Our wines are the result of a dedicated work, persistent and in harmony with nature. Each bottle contains a variety of fresh and intense unique aromas. Getting to know our products is a challenge on new emotions discovery.” 

Recept: Amêijoas à Bulhão Pato

Deze Pet-Nat laat zich prima smaken als aperitief, tapas met zeevruchten of visgerechten. Volgens de makers kan die je zelfs naast gegrild vlees verrassen. Wij denken echter dat die fijn gaat naast een goed gekruid, lokaal Portugees voorgerecht: “Amêijoas à Bulhão Pato” (spreek dat maar eens uit…)

 

Ingrediënten (4p)

  • 800 gram venusschelpen
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • Koriander (als je dit te scherp vind, kun je ook peterselie gebruiken)
  • citroensap
  • peper
  • Stokbrood

Leg de venusschelpen in een kom met water en wat zout en ververs dit twee tot drie keer zodat al het zand uit de schelpen wordt gespoeld. Giet tot slot af.

Snij intussen de twee tenen knoflook in stukjes en fruit deze in 3 eetlepels olie lichtbruin. Hak ook de koriander. Neem de pan van het vuur en voeg de schelpen erbij. Zet het vuur wat lager, voeg de koriander toe en laat de schelpen openstomen. Schud de pan af en toe wat rond zoals je dat ook met mosselen zou doen.

Als de meeste schelpen open zijn en de rest dat niet meer lijkt te gaan doen, gooi dan de dichte weg: deze zijn niet goed. Leg de rest in een mooie schaal (incl. de olie met knoflook en koriander) en maak af met wat citroensap.

Serveer met vers stokbrood en een glas Pet-Nat, Saboroso!

Melsheimer Insanus

Op de wijngaarden van Weingut Melsheimer staat 96% Riesling aangeplant en slechts 1 procent met andere druiven, waaronder de Pinot Noir (1%). Deze Pinot Noir wordt gebruikt voor twee mousserende wijnen, te weten de Brut Prestige Sekt en deze Insanus. Althans, nu nog: de Insanus wordt niet langer geproduceerd en de andere Pet-Nat, de Rurale, zal wat Pinot Noir gaan bevatten. Met recht een unieke wijn dus, en de laatst beschikbare flessen. Overigens is een assemblage van Riesling en Pinot Noir uberhaubt al uniek te noemen.  

De druiven worden biologisch gecultiveert, op de hand geplukt en spontaan vergist op oude houten 1000 liter vaten; dit laat Thorsten 11 maanden doorgaan. De nog gistende wijn gaat vervolgens op fles waar die verder vergist. 

Het resultaat heeft aroma’s van appelcider en wat gist, gevolgd door smaken als appel, sinaasappelschil, nectarine en abrikoos. Goed aan de zuren, maar proef je goed door ontdek je daar doorheen ook de rode tonen van de Pinot en wat groene kruiden. Naast een delicate bubbel en mooie complexiteit en is het ook nog eens leuk te zien dat de kleur wat roze tonen heeft vanuit de Pinot. Een erg verrassend glas!

Melsheimer Riesling

De familie Melsheimer maakt al vijf generaties lang mooie wijnen vanuit het pittoreske dorpje Reil am Mosel. Ze hebben zich hierbij gespecialiseerd in Riesling. Je vind de wijngaarden aan enkele van de mooiste hellingen langs de moezel. De stijle hellingen zorgen voor optimale benutting van de beperkte zonuren in dit koele klimaat, en tevens voor een goede vochtafvoer, zodat de stokken niet verdrinken. Het wil namelijk nogal eens flink regenen in de regio, zoveel dat de wijnkelders dan ook om de paar jaar onder water staan.

De Riesling is een druif die de kenmerken van zowel het terroir als productieproces aanneemt en dat duidelijk terug laat komen in de aroma’s. Hier maakt Thorsten, die nu aan het roer staat, dan ook gretig gebruik van. Hij heeft een duidelijke filosofie op het wijnmaken, en durft daarbij flink te experimenteren. Zo heeft hij de wijnmakerij inmiddels volledig biologisch én biodynamisch gemaakt, maakt hij gebruik van spontane gisting in zijn wijnen en experimenteert hij met diverse rijpingen. Ook is hij niet bang om fouten te maken; de sekt ”Rosalie” is bijvoorbeeld door een foutje ontstaan. Deze smaakte echter zo goed dat hij hem in beperkte oplage op de markt heeft gebracht.

Naast het werk in de kelder kent het (zware) werk op de stijle hellingen ook wat bijzonderheden: zo worden er kruiden en bloemen verbouwt tussen de wijnstokken en lopen er geiten: dit alles om de biodiversiteit te beïnvloeden.

Overigens hebben ze ook een klein veld met pinot noir stokken: dit betreft minder dan 1% van de productie. Ze staan daarbij ook zo bekend om de Riesling dat, toen deze stokken net stonden, een buurman de druiven van deze stokken eens geplukt had, omdat hij dacht dat ze er toch niets mee zouden doen.

Naast wijnmaken is Thorsten te horen in diverse podcasts en gaat de familie diverse samenwerkingen aan. Zo hebben ze ook een bier gebrouwen met riesling. Natuurlijk wordt er zelf ook regelmatig genoten van een goed glas: In de kelders van het wijnhuis heeft Thorsten een privékelder met wijnen die velen op het verlanglijstje hebben staan. Deze, en natuurlijk de eigen riesling gaan open na een dag hard werken in de gaard, al dan niet bij een vuurtje, vergezeld van muziek van vader en zoon (Yannis) Melsheimer

Recept: Pulled Pork Bitterballen

De ongewone combi van Riesling en Pinot Noir vraagt om een ongewoon recept. Vettig in contrast met de zuren van de Riesling en de mousse; vol van smaak om zowel met de funky tonen als de Pinot Noir om te kunnen gaan. Wij gaan voor bitterballen van pulled pork.

Ingrediënten (4p)

  • 500 gr pulled pork (kant-en-klaar of zelf gemaakt)
  • 2 dl koude bouillon (varken, rund of kip)
  • 100 gr boter
  • 200 gr bloem 
  • 3 eieren
  • 30ml melk
  • 1 zak bugles chips
  • zout & peper 

Snij het vlees wat fijner en smelt de helft van de boter in een pan. Roer zodra het gesmolten is (en nog niet bruin) de bloem er door en laat ditch zo’n 2 minuten garen tot een roux. Voeg dan de helft van de bouillon toe en roer dit tot het is opgelost, gevolgd door het tweede deel. Roer dan tot een gladde saus. Nu mag de pulled pork er bij: meng het goed en laat dit 1-2 minuten doorkoken. Breng evt op smaak met zout en peper en verdeel het mengsel in een ovenschaal of plaat bord. Dek af met vershoufolie en laat het minimaal 2 uur afkoelen en stijf worden in de koelkast.

Vul drie schalen: De eerste met bloem, de tweede met de (geklopte) eieren en in de derde mag je de bugles verkruimelen. Snij de roux dan in de gewenste balgrootte en rol de porties tot balletjes. Haal deze achtereenvolgens door de bloem, eieren en het ‘paneermeel’. Zorg dat de ballen rondom goed bedekt zijn en leg vervolgens weer een half uur terug in de koelkast. 

Verhir intussen olie in een pan, of de frituur tot 180 graden. Bak de bitterballen in (kleine aantallen) in circa 4 minuten gaar. Serveer met een glas Insanus en je combinatie is dat waarschijnlijk ook!