Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

“Make it pop like pink champagne”

Bochet-Lemoine Brut Rose

September is de maand dat de vakantie (voor de meesten) achter de rug is, het werk weer wordt opgestart en je die zomervibe nog even vast wilt houden. Daarom deze maand nog een rosé, maar dan wel één met flink wat karakter. 

De wijnstokken van Bochet-Lemoine worden duurzaam behandeld: er groeien grassen tussen de ranken om insecten te trekken, er ligt boomschors op de bodem (verbetert de samenstelling van de bovenste grondlaag). De wijngaarden zijn niet biologisch, maar de familie is onderweg naar een HVE keurmerk. 

De druiven bij Bochet worden, zoals altijd in de champagne, handmatig geplukt, maar ook op de hand gesorteerd. De vendange 2023 is overigens afgelopen week begonnen. Na de oogst wordt er direct geperst, en wordt het sap per perceel apart vergist in RVS tanks. De basiswijnen wordt vervolgens minimaal vijf maanden op droesem bewaard; dit geeft extra smaken af. De Meunier van de familie komt hierbij overigens van een perceel met oudere wijnstokken: Tijdens de eerste vergisting vindt er bij deze druif ook schilweking plaats en de basiswijn rijpt 17 maanden door. De assemblage voor de rosé bevat 65% Pinot Meunier, 25% Pinot Noir en 10% Chardonnay is aangevuld met 15% rode Pinot Noir. Na de tweede vergisting rijpt de wijn tenminste 30 maanden  sur lie, gevold door 6 maanden rust na dégorgement. De dosage is 10.13gr/l om de fruitigheid te accentueren.

Het resultaat is wat mij betreft erg fijn te noemen. Allereerst valt de fijne oranje-roze kleur op met een fijne mousse. Vervolgens stuifen de aroma’s van framboos, aardbei en kers je tegemoet, maar ook de typische aardse tonen van het huis. E.e.a. proef je ook zeker terug, naast een bepaalde kruidigheid waarmee die wegblijft van de standaard rosés. Een erg mooi glas!.

Versgegeperste Pinot Noir bij Bochet-Lemoine, vendange 2022

Bochet-Lemoine

Bochet-Lemoine is één van de wijnmakers waarmee wij al sinds het begin samenwerken. Kwalitatieve champagnes met een uitgelezen karakter waarvan we er vijf in ons assortiment aanbieden. Vader Jacky en zoon Pierre (vierde en vijfde generatie wijnmakers) hebben de drie bekende druivensoorten aangeplant op de 8,5 hectare aan wijngaarden rondom Cormoyeux en Faverolles-et-Coëmy. Temidden van de wijngaarden in Cormoyeux bevindt zich ook het maison, waar je tevens een kamer of appartement kunt huren: leuk voor een bezoekje aan de streek.

Onder het maison zie je de ontwikkeling van het familiebedrijf terug, de kelders bestaan namelijk uit drie delen. Via de ontvangstruimte kom je eerst in de oorspronkelijke cave: donker, schimmels op het steen en een atmosfeer waar je dorst van krijgt. Een tweede ruimte is vervolgens door de derde generatie opgezet: ruimer en jonger. De derde kelder tot slot is door Jacky aangebouwd: dit betreft haast een betonnen bak, hoog, schoon en gebouwd voor groei. Verspreid door de kelders liggen een kwart miljoen champagneflessen te rijpen. Ook in de ruimtes voor de wijnproductie zelf zie je de kentering, zeker nu Pierre het domein heeft overgenomen en steeds meer zijn visie begint uit te voeren: Zo staat er een separate wijntank voor de wijn ” Les Grimpres”, een solerasysteen voor de BDN en kleine houten vaten waarmee geëxperimenteerd wordt.

Recept: Lamstajine met dadel en pistache

De rosé heeft de beste rol als goed glas in de zon. Mocht je willen uitpakken, gaan roséchampagnes heel goed samen met de oosterse of Aziatische keuken. Gezien het stevige en kruidige karakter van deze kiezen we voor een lamstajine.

Ingrediënten (4p)

 • 2 uien
 • 1-2 tl gemalen kurkuma
 • 1 tl gemalen gember
 • 2 tl kaneel
 • 350 gr couscous
 • 250 gr dadels (ontpit)
 • 1 kg lamsschouder
 • 1 el honing
 • 2 el gepelde pistachenoten
 • 2-3 el amandelen
 • Bosje bladpeterselie
 • Olijfolie

Verhit de tajine: als je deze niet hebt gebruik dan een braadpan. Snipper de ui en bak deze goudbruin. Roer alle specerijen erdoor en voeg het lam toe. Vul de tajine of pan vervolgens tot het vlees bijna onder staat. Breng het water aan de kook en laat het geheel met de deksel op de pan ongeveer 1,5 uur sudderen.

Roer nu de honing en dadels door de stoof en voeg peper en zout naar smaak toe. Laat nu weer een half uur verder sudderen.

Begin zo’n 10 minuten voor je wilt serveren met de couscous. Doe deze in een kom en voeg 4 dl kokend water toe. Je kan de couscous naar smaak nog licht kruiden. Rooster nu ook de amandelen en pistachenoten goudbruin en hak de peterselie fijn. Strooi de noten en peterselie over de stoofschotel en serveer met de couscous.

Elegast Organic Perry

Laten we wel wezen: cider is natuurlijk geen wijn. Maar het is wel een mooi natuurproduct, als je tenminste wegblijft van de commerciële merken. In dit geval een product dat ook erg dicht tegen onze andere bubbels aanschuurt: hij is namelijk gemaakt met een tweede vergisting op fles. 

De stoofperen die voor deze Perry (perencider) zijn gebruikt, komen van verschillende gaarden in midden Nederland: het betreft dan fruit die niet geschikt zijn voor commercieel gebruik. Deze worden half september op de hand geplukt (of geraapt) en naar de loods gebracht. De persing vind pas eind oktober plaats: bewust later, zodat de temperatuur lager is en er een tragere vergisting plaats kan vinden: goed voor het behoud van de aroma’s. Er wordt ongeveer 65% sap uit de vruchten geperst, de overblijfselen wordt herbruikt als veevoer. 

Normaliter wordt de cider hier vergist, waarna die nog een periode rijpt, al dan niet op houten vaten. In tegenstelling tot mousserende wijn krijgt de cider tijdens de eerste vergisting al koolzuur mee, en het rijpen gebeurt dus o.b.v. de mousserende drank. Deze Perry is echter net anders geproduceerd, namelijk door de methode traditionelle te volgen: de eerste vergisting heeft een alcoholhoudende, maar stil perenwijn opgeleverd, waarna er een tweede vergisting op fles plaatsvind. Het resultaat is licht troebele perencider, met duidelijk tonen van, hoe kan het ook anders: peer. De mousse is zacht en romig. Een leuke drank om te ontdekken.

Elegast

Arjan, de oprichter van Elegast, is vanuit een voorliefde voor natuur en een creatieve inslag een carrière gestart als landschapsarchitect. De praktijk betekende dit echter dat hij vaker achter zijn bureau zat dan in de natuur. Tijdens een periode in Oregon ontdekte hij de smaak van Cider besloot het roer om te gooien. Hij wist namelijk dat veel appels uit hoogstamboomgaarden in Nederland niet geoogst werden wegens het vele werk dat daarbij komt kijken, met verspilling tot gevolg. 

Ik ontmoette Arjen in ’16 of ’17 op een makersmarkt in Utrecht toen hij net was begonnen met de productie van appelciders. Het toeval wilde dat we jaren later weer in contact kwamen en ik de (inmiddels uit de kluiten gegroeide faciliteiten) in een boerenschuur in Langbroek bezocht. Arjan heeft zichzelf inmiddels opgeleid tot cidermaker, waarbij de breedte van smaken voorbij komt: naast cider en Perry (perencider) wordt er gewerkt met houtopvoeding, en allerlei fruitsoorten om het smaakpallet te verbreden. Hierbij blijft de oorspronkelijke gedachte intact: namelijk het produceren van mooie dranken door de hoogstambomen een nieuwe functie te geven. Het fruit wordt dan ook lokaal geplukt met vrijwilligers, met als neveneffect dat er steeds meer mensen (in de natuur) met hun handen meewerken. En de plannen gaan door: met de jongste productlijn bouwen ze zelf mee aan nieuwe voedselbossen. 

Recept: Lazy pancakepie

Een cider als deze laat zich het eenvoudigst drinken als aperitief, maar gaat ook lekker naast vette (wit) vis (afgeblust met de cider), worsten en sommige kazen. Dat gezegd hebbende klinkt een aperitief met een worstje en kaasje al heerlijk, maar wil je wat extra’s, dan kun je voor het receptje gaan:

Ingrediënten (4p)

 • 1 pak kant en klare pannenkoeken
 • Stuk camembert
 • Handje walnoten
 • 5 el honing

Verwarm de oven voor op 180 °C en hak de walnoten fijn. Snij de camembert in dunne plakjes. 

Leg een vel bakpapier op de bakplaat va de oven en plaats de eerste pannenkoek. Besmeer met honing (±1el) en bestrooi met wat walnoten. Leg er een panekoek bovenop met wat plakjes camembert en herhaal dit tot de ingrediënten op zijn. Bak in ongeveer 10 minuten tot de kaas gesmolten is en snij in punten. Gewoon een lekker tussendoortje, of als voorgerecht met een kleine salade met cherrytomaatjes ernaast. En natuurlijk een glaasje Perry.