Bubbelement

Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.

“But first, Crémant!”

Antoine Barrier Crémant de Bourgogne

Deze crémant is gemaakt van dé witte bourgogne-druif, Chardonnay. Het staat dan ook niet eens op het etiket vermeld, de Fransen gaan er vanuit dat je dit als consument weet. Sidenote: terwijl het leeuwendeel van de aanplant in de Bourgogne Chardonnay is, worden er ook witte wijnen van de Aligoté gemaakt.

Crémant wordt op dezelfde manier geproduceerd als champagne, met een tweede vergisting op fles. In dit geval wordt deze gevolgd door 9 maanden rijping op de gistcellen, met als resultaat een frisse stijl crémant. Verwacht dan ook geen zware briochetonen, maar eerder frisse zuren, appeltjes, perzik en wat bloemigheid. Lekker voor een zomerse dag!

Antoine Barrier

Antoine Barrier is een négociant, een handelshuis in wijnen. Zij kopen druiven op van kleine wijnboeren om deze in coöperatiekelders, in dit geval “Caves de Marsigny” tot wijn te laten produceren. Waar onze vignerons in Frankrijk het hele proces zelf in handen hebben en vanuit een familiefilosofie wijnen produceren en ontwikkelen, zijn dit type makers meer gericht om consistentie en commercie. Antoine Barrier is daarbij volledig gericht op kwaliteitswijn uit de Bourgogne en brengt, gelegen in de regio Mâcon, wijnen uit de diverse appelaties uit. Zo vind je onder de handelsnaam zowel chablis als bourgogne en natuurlijk deze bubbels. 

Het interessante is dat dit soort partijen grote volumes aan wijn de markt op brengen en tegelijkertijd in de “schaduw” opereren. Zo hebben ze geen website, zijn er geen gegevens te vinden en is Marsigny de oude naam van het wijnhuis Bailly Lapierre, die je wellicht herkent uit een eerdere box: de productie van de wijn is namelijk aan deze crémantproducent uitbesteedt.  Enerzijds jammer, aangezien het verhaal achter de wijn wat mij betreft de wijn extra interessant maakt. Anderzijds zorgt dit er wel voor dat de focus volledig de wijn ligt: kwaliteit voor een lage prijs. 

 

Recept:

Een fijn aperitief, gemixed in een Kir of naast sashimi of witte vis. Wij kiezen voor het laatste!

 

Ingrediënten

  • Ingrediënten

    • 140 ml extra vergine olijfolie
    • 2 eieren
    • 2 tl citroensap 
    • 75 g boter
    • 600 g kruimige aardappels geschild en in stukken
    • 60 ml slagroom
    • 2 el (olijf)olie om in te bakken
    • 2 venkelknollen
    • 2 sinaasappels
    • 100 g zeekraal
    • 4 zeebaarsfilets

    Verwarm 50ml olijfolie op laag vuur tot iets heter dan lauwwarm. Scheidt de eieren en klop de dooiers in een hittebestendige kom los met 1/2 el water. Zet de kom op een pan met een laagje zachtkokend water en klop de dooiers au bain-marie door met 1tl citroensap tot een dikke luchtige masse. Smelt intussen ook de boter en voeg deze al roerend aan de massa toe. Die hetzelfde met de olijfolie. Breng de hollandaise op smaak met wat extra citroensap, zout en peper en bewaar de saus tot gebruik in een thermoskan (of houdt hem warm, maar let op dat deze niet gaat schiften.

    Kook de aardappelen gaar in gezouten water en stamp ze fijn. Giet kloppend met de garde de slagroom er doorheen, gevolgd door 90ml olijfolie en breng op smaak met zout en peper. 

    Snijd intussen de venkel in dunne plakken en wrijf deze in met (olijf)olie. Gril ze op hoog vuur aan beide kanten tot er mooie grillstrepen ontstaan. Rasp de sinaasappelschillen en pers de vruchten vervolgens uit. Doe het sap en de helft van de rasp met de venkel in een pan en laat 3-4 min. stoven. Blancheer de zeekraak ±2 minuten in water en verhit een koekenpan met 2el olie. Bak in de hete pan de zeebaarsfilet aan de huidkant in ±3 minuten  aan, draai dan om en bak in nog eens 2 minuten gaar. Maak tot slot de borden mooi op met de puree, zeebaars, zeekraal en venkel en scherp er wat hollandaise naast. Smakelijk!

Pierre Mignon Annee de Madame rose

De Année de Madame is een rose champagne die weinig gelijken treft. De assemblage van 55% chardonnay, 30% Meunier en 15% Pinot Noir, oogst 2010, heeft maar liefst 10 jaar gerijpt op wat hem een zeer rijp karakter geeft. 

De kleur is relatief lichtroze met wat zalmroze en oranje reflecties. De neus biedt rijp rood fruit, ontbijtkoek kruiden en meer, gevolgd door een heerlijke complexiteit qua smaken. Ook het mondgevoel is vol en gestructureerd, met een fijne mousse. Wij waren bij de eerste slok in ieder geval verkocht, een uniek glas!

Pierre Mignon

De familie Mignon heeft zich gevestigd in het dorpje Le Brueill in marnevallei. Al vijf generaties produceren zij heerlijke champagnes, met name gericht op de betere horeca. De champagnes van Pierre Mignon zijn internationaal dan ook in diverse sterrenzaken te drinken. 

Niet alleen de kwaliteit is daarbij lovenswaardig, ook de stijl van de flessen en labels in onderscheidend t.o.v. andere vigneron champagnes. 

Pierre Mignon en zijn vrouw Yveline runnen het bedrijf, waar dochter Céline verantwoordelijk is voor de export en commerciële relaties en zoon Jean-Charles voor de wijngaard en het wijnmaken. Los van een modern-commerciële presentatie blijft het dus een traditioneel champagnebedrijf, van generatie op generatie. 

De familie bezit 18 hectare aan wijngaarden in de hele champagnestreek: vanzelfsprekend in de Vallée de la Marne, rondom Le Breuill, maar ook op de Côte des blancs en rondom Epernay. Zo’n 50% van hun stokken is Meunier, 40% is Chardonnay en de rest Pinot Noir. De wijngaarden zijn overigens gecertificeerd met HVE, waarmee ze aantonen duurzaam (maar nog niet biologisch) te werken.

Recept:

Deze rosé is geschikt als volmondig aperitief of eventueel naast een niet-te-zoete aardbeientaart. In plaats van dat laatste prefereer ik echter de combinatie met een mooi op Japan geïnspireerd voorgerechtgerecht: tonijntartaar met wasabi-mayonaise. 

 

Ingrediënten

  • 300 gr verse tonijn
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 el sushi azijn
  • 1 limoen
  • Chilipeper
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 2 lente uitjes
  • 1 el mayonaise
  • 1 el (slag)room
  • 1tl wasabipasta
  • Handje verse koriander (of peterselie)

Snij de tonijn in kleine blokjes en doe deze in een komn. Breng op smaak met de sojasaus, sesamolie, sushiazijn en het sap van een halve limoen. Voeg een beetje chilipeper naar smaak toe.  Dit kan je vlak voor serveren doen, maar het lekkerste is om de smaken er even in te laten trekken. 

Meng de mayonaise met een eetlepel (slag)room, het sap van een halve limoen en de wasabipasta. Hou je niet van te pittig, gebruik dan wat minder wasabi. Snij tot slot de lente-uitjes in kleine ringetjes.

Maak een mooi torentje van tartaar op de bordjes (gebruik hiervoor een uitsteker, indien je die niet hebt kun je de tartaar vormen met een lepel), of serveer het in kleine glaasjes. Druppel de wasabi-mayonaise om de tartaar heen en garneer dan de tartaar met de uienringetjes, zwart sesamzaad en koriander. Serveer met een heerlijk glas champagne!