Bubbelement
Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.“There is only one thing better than a glass of cava: a bottle” – Freixenet
Mei 2023
Met de opening van een eigen winkel is er helaas iets misgegaan in onze voorraad. Daarom hebben de abonnee’s die hun bubbelement in juni ontvangen een alternatief ontvangen voor de uitgelichtte bubbels. Alle informatie over de, eveneeens heerlijke, champagne vind je hier. Info over de cava (box 6) is hier te vinden
Herve Mathelin Brut Premiere
De Brut Premiere is de tradition van Hervé Mathelin, maar niet zo traditioneel als de naam doet vermoeden. De assemblage is namelijk 80% Pinot Meunier en 20% Pinot Noir en bevat dus geen chardonnay, de derde traditionele druif. De gebruikte druiven zijn beiden blauw, maar hebben wit sap. De champagne kent een zeer voorzichtige persing waarna het sap direct van de schillen wordt verwijderd: hierdoor kan de schil geen kleur afgeven en krijg je een witte basiswijn. De champagne valt dan ook onder de noemer “Blanc de Noirs”: een witte wijn o.b.v. blauwe druiven. Hij wordt echter niet zo weggezet: puristen menen dat een wijn alleen zo mag heten bij gebruik van Meunier óf Pinot Noir.
De keuze voor de twee druiven resulteert in een fruitige champagne met aroma’s van citrus, rozenblaadjes en nectarine en in de mond tonen van zacht rood fruit, zoals aardbei en framboos. Misschien haal je er zelfs wat pruim uit. Tegelijkertijd proef je ook duidelijk de zuren, terug te leiden naar de korte rijping. De bubbel is namelijk relatief kort gerijpt: minder dan 2 jaar. Het minimum aan rijping voor een champagne is 15 maanden, en deze makers kiezen om daar dicht in de buurt te zitten. Deze keuze is gedeeltelijk economisch: mindere rijpingstijd betekent immers een snellere doorloop van de wijn en lagere, dure voorraden, maar ook vooral om de stijl van het huis te borgen: fruitig en toegankelijk. Ze omschrijven deze wijn zelf dan ook als een ideaal aperitief voor een avond met vrienden. Dit beamen wij en durven zelfs te stellen dat het onze allemansvriend is: door de combinatie van kwaliteit, karakter en fruitigheid is dit een champagne die altijd wel in de smaak valt, dus ideaal voor gelegenheden met grotere groepen. Onze ervaring is zelfs dat mensen die niet van champagne dachten te houden hiermee toch van mening veranderden…
Herve Mathelin
Champagne Hervé Mathelin bevindt zich in het Troissy, een klein dorp met nog geen 1000 inwoners. Het ligt in de Vallée de la Marne, het gebied aan beide overs van de rivier de Marne, die vlak langs Troissy stroomt. Dit gebied staat bekend om de Meunier, die in deze streek meer dan 60% van de aanplant betreft. Dit heeft onder meer te maken met de grond, dit bevat hier meer zandsteen dan bijv. Meer kalkrijke bodem van Montagne de Reims (chardonnay) en daar gedijen de stokken van de meunier erg goed. Wel geldt hier dat de noordoever iets beter is dan de zuidoever, gezien de ligging van de wijngaarden t.o.v. de zon.
Meunier is van oudsher de “mindere” van de drie champagnedruiven: weliswaar goed voor 1/3 van de inhoud van alle champagnes, maar vooral bekend als werkpaard. De laatste jaren wordt de druif echter steeds meer gewaardeerd voor zijn kwaliteiten: het geeft een zekere zachtheid en fruitigheid mee en en komt zeker in jongere champagnes mooi tot zijn recht. En dat is precies waar Hervé Mathelin goed in is: jongere champagnes met specifiek karakter en een hoge mate van toegankelijkheid.
Het koppel Nicolas en Janique vormen de vierde generatie wijnmakers van Hervé Mathelin. Samen met hun zoon Florian zetten ze ze traditie van hun voorgangers voort. Ze houden hun productie hierbij kleinschalig, met oog voor een duurzame werkwijze, zoals de biodiversiteit in de wijngaard om vanuit een natuurlijke werking de stokken gezond te houden.
De line-up van het huis bevat 10 champagnes, elk met een eigen signatuur, al is de smaak van het huis in allen terug te vinden. Vorig jaar bracht zoon Florian zijn eerste eigen champagne uit, de Hupomone. In lijn met de bredere trend in de champagnestreek is dat een zeer droge champagne geworden. Het lijkt haast een breuk met de familietraditie, maar wat mij betreft is het een mooie doorontwikkeling binnen een familiebedrijf dat met de tijd meegaat.
Dat laatste is ook goed te zien branding van de flessen. Sinds we dit huis importeren is het label een stuk strakker en moderner geworden: zoals je ook kunt zien op de fles die je nu in je hand hebt. Dit past ook helemaal bij de ontvangst die je in het maison zelf kan ervaren: waar de meeste kleine wijnhuizen een traditionele ontvangstruimte hebben, heeft Hervé Mathelin een wit geschilderde cave met kleine zitjes en sfeerverlichting. Dit is duidelijk de hand van Janique, wat direct ook het enige ouderwetse is aan dit huis: de mannen werken op het land en in de kelders, de vrouw doet de marketing, verkoop en ontvangst…
Recepten
De Brut Premiere is een allemansvriend en wordt door de makers omschreven als “een champagne voor een avond met vrienden”. Het lichte, fruitige karakter maakt hem dan ook erg geschikt als bubbel bij een ontbijt of brunch, of als aperitief. Het hapje dat we hierbij aanbevelen is dan ook een fruitig hapje o.b.v. de smaken die je in de champagne zult proeven: de zoetheid en en zuren van de aardbei brengen de champagne wat meer tot leven, terwijl de munt het mooi in balans brengt. De limoenrasp zorgt ervoor dat de champagne iets zoeter overkomt, dit wordt vaak gewaardeerd.
Ingrediënten
- Klein bakje aardbeien (reken op 2 aardbeien per persoon)
- Enkele blaadjes verse munt
- 1 limoen (of evt. Limoensap uit een flesje)
Variant 1: Aardbeibootjes
Deze variant is het leukst indien de aardbeien groot genoeg zijn: buiten het seizoen wordt dit wat lastiger. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snij ze door de lengte in tweeën. Snij van de buitenzijde een heel dun plakje af zodat de halve aardbei stevig kan liggen. Maak dan een kuiltje in het midden van de aardbei, met bijvoorbeeld een meloenbolletjeslepel of een aardappelmesje. Snij vervolgens de rest van de aardbeien erg klein en hak de muntblaadjes. Meng deze in een kom en prak even goed door. Breng op smaak met wat rasp van de limoenschil naar smaak: niet teveel, dan valt de smaak van de bubbel weg. Indien je hier limoensap gebruikt, wees dan helemaal voorzichtig. Doe een beetje van de geprakte aardbei in het kuiltje van de aardbeibootjes, en steek hier eventueel (schuin) een cocktailprikker in waarmee de gasten hem kunnen pakken.
Variant 2: mini-aardbeisalade
Snij de aardbeien in kleine blokjes van max 5mm. Hak de munt vervolgens fijn en meng deze door de aardbeiblokjes. Breng op smaak met wat rasp van de limoenschil naar smaak: niet teveel, dan valt de smaak van de bubbel weg. Indien je hier limoensap gebruikt, wees dan helemaal voorzichtig.
Serveer de aardbeiblokjes vervolgens in kleine amuseglaasjes met een lepeltje.
Duc de Foix Rosado
Duc De Foix is de premium reeks cava’s van Covides, in een elegante en mediterrane stijl.
Net als bij veel andere gebieden voor mousserende wijn is met name de brut variant bekend, maar worden er ook diverse andere stijlen geproduceerd, zoals demi-sec en rosé. Cava’s in deze stijlen vind je gelukkig steeds vaker in Nederland, zoals nu ook deze rosado.
De cava bevat slechts één druivensoort, namelijk de Trepat. Deze donkere druif met dikke schil wordt vrijwel alleen gebruikt voor de productie van cava en geeft van zichzelf tonen van aardbei en framboos af. Na de tweede vergisting op fles volgen 9 maanden rijping sur lie in de kelders van Sant Sadurní d’Anoia, de cava hoofdstad van Spanje.
De korte rijping zorgt voor behoud van de frisse fruitsmaken, waarin je naast aarbei en framboos ook wat besjes en bloemen in kunt ontdekken.
De mousse is stevig maar zacht en de afdronk blijkft goed lang hangen. Serveer de cava niet te koud: op 8-10 graden en de smaken komen het best tot hun recht. Heerlijk als aperitief, (niet te zoete) desserts, maar ook bij een pittig voorgerecht.
Covides
In de jaren ’60 was het voor druiventelers en wijnmakers in Spanje lastig hun oogst te verkopen. De oplossing werd gevonden in coöperaties, samenwerkingsvormen van wijnboeren om onder één vlag hun wij uit te brengen. Covides is hier een voorbeeld van: gestart uit noodzaak in 1963 (door maar liefst 650 wijnmakers) en gegroeid naar één van de grootste cavaproducenten met 2000 hectare aan wijngaarden, verspreid over 50 gemeentes in de regio.
De aangesloten boeren vormen ook het management, wat zorgt dat er met veel belangen rekening gehouden diende te worden: hiertoe zijn de wijnmakerijen (drie stuks) verspreid over de regio: zodat de afstanden vanaf elke wijngaard behapbaar bleven. Tegelijkertijd gaf deze opzet de kans om ook te diversificeren in verschillende merken, zoals naast Duc de Foix nog eens 5 cavamerken.
Recept: chili garnalen van de barbecue
Vanzelfsprekend is de cava geschikt als aperitief, maar ook met wijn-spijs kan die uit de voeten. En nu het barbecue seizoen begonnen is richten we ons receptje daar ook maar op!
Ingrediënten
- 500 gram gamba’s (gepeld)
- 6 teentjes knoflook
- 3 rode pepers
- 50ml olijfolie
- Peper
- Zout
- Platte peterselie
- 1 citroen
Snij de rode pepers klein en rasp de knoflook. Meng beide met de olijfolie tot een marinade en breng op smaak met peper en zout. Voeg nu de gamba’s toe, meng goed door en laat een paar uur marineren in de koelkast. Snij de peterselie fijn en de citroen in partjes.
De gamba’s zijn ideaal om je BBQ avond te beginnen en met de cava samen je smaakpapillen op gang te brengen: bak ze kort gaar op de barbecue en serveer op een schaaltje: strooi de peterselie er overheen en garneer met de citroen. Smakelijk!