Bubbelement
Jouw abonnement op de lekkerste bubbels van kleine makers.
“There is only one thing better than a glass of cava: a bottle” – Freixenet
Mei 2023
Mas de la Basserola Brut Nature
Mas de la Basserola produceert drie cava’s: de Brut, Brut Nature en Seleccio. De eerste twee kennen een gelijke assemblage van 80% Parellada en 20% Macabeo, maar de rijping en dosage varieert. De Brut Nature heeft geen toegevoegde suikers en geeft daarmee de meest authentieke expressie van het terroir.
De druiven staan aangeplant op een kalkrijke bodem met expositie richting het zuiden: dit zorgt voor voldoende zon om de plant te laten groeien en bloeien, terwijl de koele nachten zorgen voor een langzamere rijping van de druiven en daarmee mooie ontwikkeling van de aroma’s. Die aroma’s bevatten overigens ook de minerale toets van de bodem.
De handmatige pluk wordt gevolgd door voorzichtige, koele persing om de fruitaroma’s aroma’s te bewaren. De vergisting vindt (zoveel mogelijk) spontaan plaats met natuurlijke, inheemse gisten en wordt gevolgd door een periode van 15 maanden sur lie.
Het resultaat mag er wezen: licht citroengeel , delicate bubbels en aroma’s van gist, perzik, steenfruit en appel. De cava is mooi droog maar behoudt een romig mondgevoel en veel fruit naast de genoemde aroma’s proef je ook wat kruimige appel en wat amandel-achtigs in de afdronk. Een erg fijn glas wat mij betreft, en een mooie expressie van wat cava kan zijn.
Familie Vives
In 1869 startte de familie Vives met wijnbouw rondom hun boerderij in Pla de Manlleu. Ruim 50 jaar verder werkt de familie nog steeds vanuit de boerderij, waar de 6 hectare aan eigen wijngaarden letterlijk tot aan de de muren staan aangeplant. Ik noem hier bewust eigen wijngaarden: de familie cultiveert namelijk ook wijngaarden van andere dorpsbewoners en heeft zo meer druiven onder de hoede dan de 6ha doet vermoeden.
De filosofie van het bedrijf is om authentieke wijnen te maken, die de essentie van terroir, klimaat en lokale variëteiten maximaal tot uitdrukking brengen. Op de eigen wijngaarden staan dan ook alleen 40-jarige stokken van Parellada en Macabeo aangeplant: de authentieke druiven van de streek, aan stokken die wegens de leeftijd een lage, maar kwalitatieve opbrengst bieden.
Sinds 1987 heeft de familie zicht toegelegd op het produceren van cava en het bedrijf hernoemd naar hun boerderij: mas de la Basserola. Aan hun filosofie is gelukkig niets veranderd. Sterker nog: ze werken inmiddels volledig biologisch én plukken de druiven op de hand.
Recepten
Deze cava is heerlijk bij de borrel of, omdat die zo droog is, als aperitief voor de maaltijd. Wij kiezen echter voor een mooi voorgerechtje van heekfilet én een verassend alternatief: een cocktail.
Voorgerecht: Heekfilet met Pesto
Ingrediënten
- 8 heekfilets (of 4 grote)
- 50gr basilicumblaadjes
- 100 gr Parmesaanse kaas
- 2 tenen knoflook
- 50 gr pijnboompitten
- 250ml olijfolie (extra virgine)
- 1tl zout
Doe de basilicum, parmesaan, knoflook, zout en pijnboompitten in de blender en hak grof. Blijf pureren terwijl je langzaam de olie toevoegt tot de pesto klaar is.
Verhit nu wat olie in een pan en kruid de filets met wat peper en zout. Bak de filets gaar (heb je filet op huid: zorg dan voor een mooi krokant huidje).
Serveer twee kleine filets per persoon op een bordje en bestrijk deze met wat pesto. Eventueel kun je de pesto nog even knapperig bakken door de vis nu in de oven te zetten: let er dan wel op dat het geheel niet te droog wordt.
Recept: Cocktail “c’est chick”
Ingrediënten (p/s)
- 50ml wodka
- 15 ml gin
- Snufje zout
- Vlierbloesemsiroop
- Cava
Gebruik een tumbler en mix hierin de wodka, gin en een scheutje vlierbloesemsiroop (naar smaak). Voeg een snufje zout toe om de smaken vrij te maken en roer goed door.
Vul het glas nu af met cava en maak de cocktail evt. Af met een randje citroenschil.
Louis de Grenelle blanc de noir
De blanc de noir (voor de nieuwe leden: een witte wijn van blauwe druiven) van Louis de Grelle is is gebaseerd op 100% Cabernet Franc. Deze druif is één van de belangrijkste druiven van de Loire en uitstekend in staat om het terroir weer te geven. Daar wisten ze bij Louis de Grenelle dan ook wel raad mee: de zachte, koele persing zorgt voor een mooie heldere kleur (al ontdekte we zelf wel wat rode tonen in het glas), en mooie fruitsmaken. 24 maanden sur latte maakt hem volwassen, terwijl de frisheid behouden blijft. Serveer hem niet te koud: 6-8 graden en je ontdekt rood fruit, bramen en zwarte bessen.
Louis de Grenelle
In de kelders van Louis de Grenelle liggen al sinds 1859 wijnen te rijpen onder de straten van Saumur, in het hart van de Loire. Fun fact: in de kelder tref je naambordjes die corresponderen met de bovengelegen straten.
In 1976 nam Hubert Bodet met twee zakenpartners de wijnkelders over: vervallen en tegen ieders advies. Ze hadden echter een visie, gestoeld op het combineren van ambachtelijke expertise en moderne wijnmaaktechnieken. De eigen wijngaarden met goede bodem hielpen daarin natuurlijk ook.
De tijd heeft zijn gelijk gekregen: Louis de Grenelle is nu het laatste grote onafhankelijke familiebedrijf, gespecialiseerd in mousserende wijn. Familiebedrijf, want Françoise Flao, de dochter van Hubert, kwam in 1983 in het bedrijf en heeft in 2009 het stokje overgenomen. Samen et haar man, Jaen Pierre Flao bouwen ze door op de kenmerkende Louis de Grenelle stijl en voegen hier een vleugje innovatie aan toe.
Recept: Langoustines met knoflookboter
Deze cremant past mooi bij wat gezouten hapjes of, verrassend genoeg, naast ceviche met rode pepers!
Ingrediënten
- 400 gram verse zeebaars (gefileerd)
- 5 limoenen
- 1 avocado
- 8 cherrytomaatjes
- Halve rode ui
- 1 rode peper
- Hand verse koriander
- Peper, zout, olijfolie
- Evt: 1 groene peper als je van extra pittig houdt)
Snij de vis in kleine blokjes, bestrooi met wat zout en laat rusten. Pers dan de limoenen uit in een kom, snipper de rode ui, hak de koriander fijn en snij de rode peper fijn. Meng 3/4 van de koriander, rode uit en peper met de limoen en flink wat zwarte peper. Laat dit even intrekken en schenk dat over de vis heen.
Hak de cherrytomaatjes en avocado in blokjes en meng dit met wat zout, peper en een kwart van de koriander.
Serveer de vis met de avocado tomatensalsa in een kommetje. Maak af met een scheutje olijfolie En hou je van pittig? Snijd het groene pepertje dan fijn en strooi het ovr het gerecht.
Penedés: de bakermat van cava
Pla de Manlleu ligt in de wijnregio Penedés, één van de Spaanse wijnregio’s, gelegen ten zuidwesten van Barcelona. De regio kent een gematigd mediterraan klimaat met een diversiteit aan landschappen en staat dan ook garant voor een veelvoud aan wijnen. Er staan zowel inheemse als internationale druivenrassen aangeplant die vaak geblend worden om tot kwaliteitswijnen te komen, waarvan de bekendste een bubbeltje heeft: Penedés is hét thuisgebied van Cava.
De regio is globaal in te delen in drie trappen: vanaf de kust steeds hoger gelegen. De Baja Penedés begint aan de kust en reikt tot 250m hoogte. Hier vind je volle rode wijnen. De Medio Penedés ligt tussen de 250 en 500 meter: hier zijn de omstandigheden gunstig voor cavaproductie. De hoogste trede, Penedés Superieur loopt van 500-800 meter hoogte aan de rand van het centraal plateu van Spanje. De hoogte zorgt voor een koeler klimaat waar niet alle druiven even goed gedijen: gemiddeld genomen past de lokale Parellada hier het beste.
Hier vind je ook het dorp Pla de Manlleu, op het gelijknamig plateau. De zomers hier zijn natter en kouder dan lager in de Penedés, waardoor de druiven langzaam rijpen. Het landschap is glooiend en kent maar liefst 12000 hectare aan bossen, waardoor er een veelvoud aan microklimaten is. De wijngaarden van Mas de la Basserola, gelegen op 500-560meter hoogte, bevinden zich dan ook zo’n een eigen microklimaat, waardoor naast de Parellada ook de Macabeo goed gedijt.
Tchin-Tchin & Meer Bubbels shop-in-shop
26 mei opent Maarten, de man achter Meer Bubbels, een eigentijdse wijnwinkel in Leidsche Rijn Centrum. De winkel, die Tchin-Tchin gaat heten, krijgt een ruim assortiment wijnen van kleine makers, speciaalbieren, alcoholvrij en natuurlijk veel mousserend. Aan dat laatste wordt invulling gegeven met de Meer Bubbels Shop-in-shop, waar we het hele assortiment gaan neerzetten én uitbreiden. Kom je gezellig langs?
Meer info op www.tchintchin-utrecht.nl.