Het wel of niet bestaan van klimaatproblemen is onderdeel van felle discussie, maar feit is wel dat onze wijnmakers dagelijks effect van de veranderende weersomstandigheden merken. Opwarming zorgt ervoor dat de groei van de druiven anders verloopt dat voorheen. tegelijkertijd maakt onstuimig weer het lastig een gestage ontwikkeling van de druiven te realiseren.

Zo ook in 2019: een erg warme zomer, maar ook diverse natte perioden, maakten het voor de wijnmakers (en de druivenstokken) geen eenvoudig jaar. Qua kwantiteit zijn is de oogst dan ook wat lager dan 2018, toen je op diverse plekken de druiventrossen nog zag hangen tot ver na de oogst. De kwaliteit is er daarentegen zeker niet minder om, de makers noemden het al een mooie jaar voor een heerlijke millesime.

Zowel de makers als de druiven hebben hard moeten werken om richting de oogst de beste kwaliteit druiven te hebben, en dat lijkt op basis van de basiswijn meer dan gelukt. Helaas moeten we er nog wel even op wachten: over twee jaar verwachten we de eerste champagnes van deze oogst te kunnen proeven!